Internet

Opcija Gmaila za iPhone sprečava praćenje onih kojima se šalju mejlovi

Opcija Gmaila za iPhone sprečava praćenje onih kojima se šalju mejlovi
Foto: unsplash.com | Opcija Gmaila za iPhone sprečava praćenje onih kojima se šalju mejlovi
N.N.

Google je 3. septembra dodao još jednu funkciju iOS verziji Gmail aplikacije koja bi korisnicima trebalo da omogući da spriječe praćenje mejlova od strane nepoželjnih "posmatrača".

Opcija je prilično jednostavna, te Gmail sprečava da otvori slike koje stignu sa nekim mejlom, a do sada je bila dostupna samo u web verziji ovog mejl klijenta. Zahvaljujući novoj funkciji fotografije ostaju blokirane, uključujući i nevidljive mejl trackere koji se nalaze u tijelu mejla, i pošiljaoca obavještavaju o tome kada je neko dobio mejl, te kada ga je otvorio.

Nova opcija je stigla nakon Superhuman kontroverze o kojoj se raspravljalo u julu, a u okviru koje je popularni pretplatnički mejl servis svojim korisnicima omogućavao da prate lokacije onih kojima šalju mejlove, te da dobiju datum i vrijeme kada su primaoci primili i otvorili mejlove. Superhuman je nakon toga opciju ukinuo, budući da je bilo više nego jasno da se ranijim ponašanjem ugrožavala privatnost korisnika.

Google je već ranije u Gmail ugradio opcije koje sprečavaju praćenje lokacija onih kojima se šalju mejlovi, a funkcija je sada stigla i na iOS, te je trenutno aktivna na svim privatnim nalozima, dok oni kojima se upravlja preko G Suite-a još uvijek nisu dobili opciju, a vjerovatno zbog toga što zahtijeva administratorsku dozvolu.

(The Verge)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije