Internet

Osnivač Huaweija uzvratio: Amerikanci podcjenjuju našu snagu

Osnivač Huaweija uzvratio: Amerikanci podcjenjuju našu snagu
Foto: N.N. | Osnivač Huaweija uzvratio: Amerikanci podcjenjuju našu snagu

Osnivač Huaweij,a Ren Zhengfei, poručio je da SAD podcjenjuje sposobnosti njegove firme.

Govoreći za kineske državne medije, Ren je pokušao umanjiti uticaj najnovijih odluka SAD-a kada se radi o Huaweiju, a dodao je da niko u bliskoj budućnosti ne može ni blizu sustići tehnologiju koju su razvili za 5G mrežu.

"Američki političari podcjenjuju našu snagu"

Prošle sedmice je, podsjetimo, SAD dodao Huawei na popis kompanija s kojima američke firme ne smiju poslovati osim ako nemaju posebnu dozvolu.

Taj potez dodatna je eskalacija u nastojanjima SAD-a da blokira ovu firme iz Kine.

"Trenutna postupanja američkih političara podcjenjuju našu snagu", rekao je Ren, prema transkriptima koje su objavili kineski državni mediji.

Huawei se susreće s velikim otporom zapadnih zemalja koje predvodi SAD. Sve je počelo tvrdnjama da Huawei špijunira i da je rizično koristiti njihove proizvode za sljedeću generaciju 5G mobilne mreže.

Prekjučer je došlo do nove eskalacije kada je Google zabranio Huaweiju ažuriranje aplikacija u Google Play Storeu te im praktički uskratio pristup svojim uslugama.

Osnivač kaže da su spremni za restrikcije SAD-a

Jučer je američki odjel za trgovinu izdao privremenu dozvolu kojom se nekim firmama dopušta da nastave koristiti Huaweijeve mreže i uređaje.

SAD je rekao kako će im dati dozvolu od 90 dana koja će dopustiti funkcionisanje za postojeće korisnike Huaweijevih mobilnih telefona, kao i za ruralne širokopojasne mreže.

Ipak, Ren tvrdi da je Huawei unaprijed pripremljen za ove restrikcije koje im je uveo SAD.

Korisnici su, ipak, zabrinuti jer ne znaju što to znači za njih, a posljedice bi mogle biti velike i za sam Huawei, koji se našao u središtu trgovinskog rata SAD-a i Kine kojemu se zasad ne nazire kraj.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije