Internet

Osvanula enciklopedija "gadnih" stvari koje su tehnološki giganti do sada uradili

Osvanula enciklopedija "gadnih" stvari koje su tehnološki giganti do sada uradili
Foto: Ilustracija | Osvanula enciklopedija "gadnih" stvari koje su tehnološki giganti do sada uradili

Saslušanja u kongresu, antimonopolske bitke, sve duže liste tužbi i uporni problemi sa privatnošću korisnika, čak i najstrožem posmatraču može biti teško da se sjeti određenog skandala ili tačno odredi kada smo, tačno, počeli da razmišljamo o nekom problemu sa nekom društvenom mrežom.

U te svrhe, novoformirani Tech Oversight Project stvorio je Wiki stranicu koja na jednom mjestu pruža uvid u gotovo sve “gadne” stvari koje su tehnološki giganti radili. Makar u one “najgadnije”.

U trenutku lansiranja, Big Tech Wiki sadrži oko 90 zasebnih linkova ka stranicama o raznovrsnom asortimanu tema i pitanja. Čitaoci, na primjer, mogu pronaći stavke koje objašnjavaju napore kompanije Meta u lobiranju protiv antimonopolskog zakonodavstva, ili "težak" odnos kompanije Google sa vojskom SAD-a.

Wiki takođe sadrži stranice kao što su "Big Tech laže Kongres" i "Big Tech kao nova duvanska industrija".

Mnogi naslovi zvuče kao Google pretraga promišljenog kritičara tehnološke industrije.

Pored stranica za šire teme i argumente, Wiki sadrži desetine korisnih unosa o tehničkim terminima, proizvodima i zakonodavnim naporima. Kreatori su uključili imena manje poznatih Big Tech lobističkih grupa.

A upravo ovi manje poznati igrači u orbiti Silikonske doline spremni su da preuzmu važniju ulogu u narednim godinama sada kada je Internet udruženje, nekada glavna objedinjena lobistička ruka Big Tech-a, zvanično mrtvo.

Tech Oversight Project pokrenut je ranije ove godine sa ciljem da podigne svijest o "gadostima" tehnoloških giganata, kako bi ove kompanije konačno bile odgovorne za stvari koje rade.

Big Tech Wiki stranicu možete naći OVDE, malo je reći da je u pitanju interesantno štivo.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije