Internet

Otvorena "Forvard konferencija": "Prilagoditi se svjetskim trendovima"

Otvorena "Forvard konferencija": "Prilagoditi se svjetskim trendovima"
Foto: Dražan Oskar Pozderović | Otvorena "Forvard konferencija": "Prilagoditi se svjetskim trendovima radi razvoja ekonomije"

Treća po redu "Forward konferencija" otvorena je u prostorijama Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci, a oko 30 kako domaćih, tako i svjetskih stručnjaka, u dva dana trajanja konferencije, će govoriti o temi digitalne transformacije.

"Forward konferencija" se ove godine organizuje dijelom uživo, a dijelom putem video-linka, a organizatori ove biznis konferencije su Inovacioni centar Banjaluka i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je da je centralna tema ovogodišnje konferencije  digitalna transformacija, kao osnovna paradigma informacionog društva.

"Govora će biti i o zanimljivim temama kao što su naučnotehnološki parkovi. Projekat naučnotehnološkog parka u Banjaluci je u fazi realizacije, očekujemo da ćemo naredne godine ući u određene građevinske radove kako bismo dobili objekat koji će služiti za potrebe naučnotehnološkog parka", rekao je Rajčević, dodajući da će od stručnjaka iz regiona tokom "Forward konferencije" čuti više kako ovi parkovi funcionišu, kakav je njihov cilj i kakva je uloga naučnotehnološkog parka u digitalnoj ekonomiji.

"Govorićemo i o privrednim tokovima u Republici srpskoj i načinu na koji digitalne tehnologije transformišu poslovanje naših malih, srednjih, ali i velikih preduzeća", kazao je Rajčević.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka (ICBL), rekao je da se temom digitalne transformacije bave sve ekonomije u svijetu, od onih najmanjih do onih najvećih.

"Već u trećoj godini govorimo o digitalnoj transformaciji. Govorićemo o rezultatima koji su iza nas, o trendovi koji stoje pred nama. Imamo veliki broj domaćih, ali i svjetskih eminentnih stručnjaka koji su došli iz Austrije, Holandije, SAD, Njemačke koji će sa nama podijeliti svoja iskustva kako je digitalna transformacija i tranzicija na digitalnu ekonomiju izgledala u njihovim zemljama", naveo je Gverić.

Dodao je da će poseban fokus biti na digitalnim inovacionim HAB-ovima, kao centrima koji su u ekspanziji u svijetu i Evropi.

"To su centri koji za svrhu imaju da podrže i unaprijede poslovanje, produktivnost svih proizvoda i servisa koji se baziraju na digitalnim tehnologijama", rekao je Gverić novinarima u Banjaluci.

Naveo je da će konferenciju završiti s praktičnim panelom, gdje će privredni sektor, ali i građani moći da čuju koje to sve servise trenutno možemo da koristimo.

"Te koji servisi i digitalni alati će biti aktuelni u narednom periodu i kako izgledaju trendovi sa kojima ćemo se mi kao građani svakodnevno sretati u narednom periodu", zaključio je Gverić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije