Internet

Podaci "Cambridge Analytica" uticali na izbore u mnogim zemljama

Podaci "Cambridge Analytica" uticali na izbore u mnogim zemljama
Foto: N.N. | Podaci " Cambridge Analytica" uticali na izbore u mnogim zemljama

NJUJORK - Firma "Cambridge Analytica" formalno je zatvorena, ali njena arhiva i dokumenti i dalje omogućavaju uticaj na izbore širom svijeta - upozoravaju politički analitičari.

Prije nekoliko godina firma "Analitika" prikupila je na prevaru ogromne količine podataka miliona korisnika "Facebooka", a onda omogućila drugim kompanijama i pojedincima da ih upotrijebi protiv tih istih korisnika.

Dokumenti ukazuju na postojanje globalne strukture pomoću koje se manipulisalo glasačima u više od 60 zemalja širom svijeta.

Prema posljednjim dokumentima koji su dospjeli u javnost, afera je tek na početku.

Više od 100.000 dostupnih dokumenata pokazuje kako je sporna firma bila puno veća opasnost nego što se to na početku mislilo.

Za sada su na "Twitteru" objavljene činjenice koje ukazuju na manipulaciju izborima u Brazilu, Keniji, Maleziji, Iranu..., ali i dokumenti povezani sa bivšim asistentom američke Nacionalne bezbjednosne agencije Džonom Boltonom.

Posebno je zanimljivo što su ti isti dokumenti bili dio skandalozne istrage Roberta Milera o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Dokumente su prikupili neki bivši zaposleni u "Cambridge Analytica".

Oni tvrde da je dio skandala povezan sa "Facebook" samo djelić mnogo veće svjetske operacije koja je obuhvatala vlade, obavještajne agencije, komercijalne firme i političke kampanje, čiji je zajednički cilj bio da manipulišu i utiču na ljude.

Među neobjavljenim dokumentima postoje materijali koji ukazuju na to da je sporna firma radila za jednu političku stranku u Ukrajini 2017. i to kada je već bila pod istragom, prenosi "Gardijan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije