Internet

Podrazumijevana zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti

Podrazumijevana zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti
Foto: Ilustracija/Arhiva | Podrazumijevana zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti

​Meta ne planira da implementira podrazumijevanu "end-to-end" enkripciju (E2EE) za Messenger i Instagram sve do 2023. godine.

Kompanija je prošle godine spojila Messenger i Instagram četove, kao dio svog plana za stvaranje objedinjenog sistema za razmijenu poruka na svim svojim platformama.

Iako poruke koje se šalju preko Messengera i Instagrama mogu imati E2EE, ta opcija nije podrazumijevano uključena - i vjerovatno neće biti sve do 2023. godine. WhatsApp, s druge strane, već podrazumijevano podržava E2EE.

Antigona Dejvis, koja je šef bezbjednosti u kompaniji Meta, tvrdi da je ovo kašnjenje nastalo zbog zabrinutosti za bezbjednost korisnika.

Pošto implementiranje E2EE znači da će samo pošiljalac i primalac vidjeti razgovore, Dejvis kaže da Meta želi da osigura da ovo ne ometa sposobnost platforme da pomogne u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

Ranije ove godine, iz kompanije Meta je sugerisano da će podrazumevani E2EE postati dostupan na Instagramu i Messengeru najranije tokom 2022. Meta sada želi na pravi način pristupi radu na ovoj podršci, tako da kompanija planira da odloži funkciju do 2023.

Iste godine na snagu će stupiti britanski zakon o bezbjednosti na mreži, koji će zahtijevati da onlajn platforme štite djecu i odmah ukažu na uvredljivi sadržaj. To bi moglo poremetiti Facebookove planove da podrazumijevano omogući E2EE, jer su neki organi i ranije kritikovali korišćenje end-to-end enkripciju na Facebookovim servisima.

 

(B92) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije