Internet

Pokret "Djetinjstvo bez mobilnog telefona" ubrzano se širi Velikom Britanijom

Pokret "Djetinjstvo bez mobilnog telefona" ubrzano se širi Velikom Britanijom
Foto: Jessica Lewis thepaintedsquare/Pexels | Pokret "Djetinjstvo bez mobilnog telefona" ubrzano se širi Velikom Britanijom

Britanska inicijativa za odgađanje davanja pametnih telefona djeci barem do 14. godine života privukla je veliko interesovanje i okupila hiljade roditelja koji se slažu sa tim.

Statistike kažu da u Velikoj Britaniji trenutno 44% djece starosti od 11 godina posjeduje pametni mobilni telefon, a ukupno gledano, posjeduje ga 91% sve djece u toj zemlji. Takav je trend zabrinuo dvije majke, koje imaju djecu slične dobi.

Clare Fernyhough i Daisy Greenwell, kako prenosi Guardian, složile su se da je postao zabrinjavajući trend djeci davati njihove vlastite telefone kada krenu u više razrede škole, odnosno u dobi od oko 11 godina. Pokrenule su stoga WhatsApp grupu za roditelje, nazvale je "Smartphone Free Childhood" (djetinjstvo bez mobilnih telefona) i o tome objavile informaciju na Instagramu.

Eksplozija interesa

U samo 24 sata od te objave, grupa je dosegla limit od 1000 članova. Autorke su je morale potom pretvoriti u "zajednicu", pa je nakon samo nekoliko dana broj članova – roditelja zabrinutih za dobrobit svoje maloljetne djece – premašio 4.500. Paralelno sa tim, otvoreno je više od 30 lokalnih grupa, sve s istim ciljem: motivisati roditelje da odgode davanje telefona djeci barem dok ne napune 14 godina.

Pokretačice masovnog WhatsApp pokreta sada imaju i konkretan cilj. Žele ujediniti što više roditelja, koji će zajednički odlučiti da djeci ne daju pametne telephone do prelaska u srednju školu. Ako se svi ujedine u tome i skupi se kritična masa, smanjiće se pritisak društva na djecu koja telefone nemaju.

"Ne želimo da naše dijete bude jedino koje će doći u školu bez pametnog telefona, ali ako ih bude 20%, 30% ili 50%, biće u daleko boljem položaju", navode one.

"Moći će proživjeti svoje djetinjstvo kako bi trebali, fokusirati se na učenje i uživati u stvarnom svijetu bez potrebe da provedu život skrolajući, što svi znamo da nije dobro", zaključuje Fernyhough.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije