Internet

Polovina "guglanja" ne završi klikom ni na jedan link

Polovina "guglanja" ne završi klikom ni na jedan link
Foto: N.N. | Polovina "guglanja" ne završi klikom ni na jedan link

Google je najmoćnija i najposjećenija internet pretraga na svijetu - to znamo odavno, a to je sada još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika weba.

Ta kompanija, između ostalog, mjeri "klikove" na internet stranicama i iz tih podataka je u stanju da iščitata veoma zanimljive statističke podatke.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Googleove platforme otpada čak 94 odsto. 

Manje udjele drže servisi Google Maps i YouTube, oko 20 odsto svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika - Google Images, dok se velika većina, gotovo 70 odsto svih pretraživanja obavlja putem osnovne Googleove pretrage.

Međutim, podaci pokazuju da više od polovine ovakvih pretraga ne rezultira klikom ni na jedan rezultat pretraživanja. 

Takva situacija prvi put je zabilježena u junu ove godine, kada je udio pretraživanja koja nisu rezultirala klikom na linkove premašio 50 odsto. Oko 45 odsto pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4 odsto slučajeva.

Riječ je o ukupnim statistikama, ali kada se one podijele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33 odsto "guglanja", dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62 odsto. 

Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi - na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.

(b92.net)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije