Internet

Predstavljena android aplikacija "SatBUS"

Predstavljena android aplikacija "SatBUS"
Foto: N.N. | Predstavljena android aplikacija "SatBUS"

ISTOČNO SARAJEVO - U Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo danas je predstavljena android aplikacija "SatBUS Istočno Sarajevo", kreirana u okviru projekta "pametnog prevoza", koja će građanima omogućiti da se informišu o redu vožnje gradskih i međugradskih linija, cijeni karata i slično.

U gradskom prevozu trenutno na svim linijama ima 27 vozila koja su pokrivena dži-pi-es uređajem i njih je moguće pratiti putem aplikacije koja je danas predstavljena.

Prezentaciju su organizovali predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije i preduzeća "Satvork" iz Banjaluke.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je novinarima da je ovo napredak u organizovanju gradskog javnog prevoza, ali da će i građani imati koristi.

"Predviđeno je da projekat `pametnog prevoza` bude realizovan u nekoliko faza. Sada je kompletan gradski i međugradski prevoz stavljen pod kontrolu dži-pi-es uređaja. U okviru ovog projekta stavljen je pod kontrolu vozni park grada Istočno Sarajevo, Vatrogasne teritorijalne jedinice grada, Turističke organizacije i svih onih koji djeluju u okviru budžeta grada, što predstavlja određeni napredak", naveo je Vuković.

On kaže da je android aplikacija, nakon javne prezentacije, stavljena u funkciju i da svi zainteresovani mogu da je pronađu i preuzmu besplatno na gugl plej prodavnici, te izrazio nadu da će biti od pomoći građanima.

Vuković je naveo da grad javni gradski prevoz sufinansira sa 300.000 KM na godišnjem nivou, među kojima su neke nerentabilne linije, ali se i dalje održavaju zbog potreba građana.

"Ovaj projekat će nam pomoći da dođemo do podataka na osnovu kojih ćemo se opredijeliti o narednim koracima i sufinansiranju javnog prevoza. Znaćemo koje su nam linije i u kojoj mjeri rentabilne, te šta treba mijenjati", ističe Vuković.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da pregled aplikacije podrazumijeva 48 gradskih linija i 124 autobuska stajališta.

"Smatramo da je to za naše građane veoma bitno. Postoji ideja i plan da se aplikacija nadograđuje. Ovo je samo dio projekta, ranije su ugrađeni dži-pi-es uređaji, što je korisno i za grad, ali i prevoznike", kaže Pandurevićeva.

Draženka Palić je u ime kompanije "Satvork", koja je radila na ovom projektu i izradi aplikacije, izjavila da daljim fazama razvoja projekat treba da omogući gradskim vlastima da građanima pruže što bolje usluge na najefikasniji i najsavremeniji način.

Direktor preduzeća "Centrotrans" Istočno Sarajevo Momčilo Sladoje izjavio je da je devet vozila ovog preduzeća pokriveno dži-pi-es uređajem, odnosno sva vozila koja su u sistemu javnog prevoza.

"Najbitnije je, što se prevoznika tiče, da se realizuje druga faza projekta i da mi možemo pratiti naša vozila i upravaljati redovima vožnje", rekao je

Sladoje.

Na prezentaciji je rečeno da je za nabavku opreme, instalaciju i prenos podataka utrošeno oko 30.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije