Internet

Pratite nas na Google news

Prekid saradnje Googlea i Huaweija pogađa telekome u BiH

Prekid saradnje Googlea i Huaweija pogađa telekome u BiH
Foto: Tanjug/AP | Prekid saradnje Googlea i Huaweija pogađa telekome u BiH
Fena

Uticaj nedavnog prekida saradnje Googlea i Huaweija na tržište Bosne i Hercegovine može biti višestruk, kazao je Hamdo Katica, predsjednik Asocijacije za informaciono-komunikacijske tehnologije Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

"S obzirom na to da Huawei mobilni uređaji, po svojim tehnološkim karakteristikama, kotiraju vrlo visoko, uz vrlo prihvatljive cijene, to će se sigurno odraziti negativno na ponudu telekom operatora i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Segment tableta i laptopa će također biti vrlo ugrožen, a posebno će biti ugroženo područje modema i druge opreme koji koristi američke procesore i druge čipove", kazao je Katica.

To se, kako je dodao, odnosi i na sistemsku opremu, pa nije nelogično što su neke evropske zemlje već ranije otkazale mogućnost nabavke Huaweijeve opreme, očito predosjećajući moguće probleme u procesu sve agresivnijeg prisustva kineskih kompanija na evropskom tržištu.

"Sa naše tačke gledišta, teško šta možemo promijeniti, izuzev da vrlo pažljivo pratimo razvoj situacije i poduzimamo aktivnosti u cilju zaštite našeg tržišta i naših korisnika", istakao je Katica.

Podsjetio je da je američko ministarstvo trgovine izdalo privremenu opštu licencu za korištenje postojeće mreže i ažuriranje softvera na postojećim uređajima do 19. avgusta ove godine, čime se neizvjesnost na određen način odlaže, ali nas očito, kazao je Katica, očekuje burna jesen.

Ovih dana, kako je dodao, pojavila se nova vijest da Google lobira da se zaustave akcije prema Huaweiju, jer će oni sigurno vrlo brzo biti u stanju odgovoriti izazovu i na tržište izbaciti aparate, aplikacije, kao i operativne sisteme koji će ugroziti tržište Googlea, kako novčano tako i sigurnosno, jer s obzirom na to da će ti novi aparati imati potrebu komunicirati i s američkim građanima, to je opasnost od hakovanja i zloupotrebe od kineskih vlasti još veća.

Pojasnio je da Googleov prekid saradnje s Huaweijem povlači gubitak podrške za veliki broj aplikacija na Android platformi, a koje su bile dostupne putem Play Storea, odnosno, kako je saopšteno, svi novi uređaji neće imati podršku od Googlea, dok će se stariji modeli moći normalno koristiti, ali bez mogućnosti nadogradnje softvera.

Huawei je nešto slično očekivao jer je razvijao svoju verziju App Gallery koja bi bila alternativa za kinesko tržište, ali ona očito nije razvijena do kraja. 

"Špekulira se da je razlog za ove aktivnosti ugrožena nacionalna sigurnost SAD, s obzirom na upotrebu veoma razvijene opreme i aplikacija za mobilnu telefoniju pete generacije (5G) koju ima Huawei, a koja prednjači opremi koju nude Ericsson, Nokia i Cisco. Vjerovatno se radi o, na određen način, dominaciji Huaweijeve opreme na američkom tržištu u odnosu na spororastuće lokalne kompanije u kontekstu enormne potrebe za uređajima 5G", dodao je Katica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije