Internet

Primanje novca putem PayPal-a dostupno i u Bosni i Hercegovini

Primanje novca putem PayPal-a dostupno i u Bosni i Hercegovini
Primanje novca putem PayPal-a dostupno i u Bosni i Hercegovini

Nakon što je PayPal nedavno omogućio primanje novca na PayPal korisničke račune u Hrvatskoj, dobra vijest konačno stiže i za korisnike u Bosni i Hercegovini.

Sada svi korisnici PayPal servisa iz Bosne i Hercegovine mogu osim slanja novca mogu primati i uplate preko PayPal-a te novac poslije podići preko prijavljene kreditne kartice.

Kako PayPal funkcioniše

PayPal je Internetski orijentirana kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko Interneta. PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim „papirnim“ metodama kao što su čekovi i novčani ugovori.

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu.

Kao i na svakom servisu otvara se korisniči račun, a tokom procesa otvaranja korisničkog računa morate upisati broj kreditne ili debitne kartice (na primjer VISA electron). Za plaćanje je dovoljna bilo koja kartica (debitna ili kreditna), a za primanje novaca u pravilu je potrebna VISA elektron kartica.

Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kartice. Otvaranjem korisničkog računa na Paypalu automatski imate mogućnost plaćanja, a za primanje novca morate aktivirati posebnu opciju primanja. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku Internet ekonomiju.

Kako primati novce na Paypal račun?

Bez obzira da li prodajete proizvode ili usluge na web stranici, morate imati omogućenu prodaju putem web trgovine. Možete koristiti različita e-commerce riješenja. Većina CMS sustava (Drupal, WordPress…) i mnoge skripte, danas nude dodatke koji omogućuju online prodaju. Većina dodataka i skripti daje mogućnost povezivanja s Paypal sustavom.

Kada vaš kupac u košaricu stavi sve što želi kupiti kreće u check-out u toku kojeg ga skripta prebacuje na Paypal stranicu. Unutar Internet preglednika je zabilježeno koji iznos korisnika kupuje i nakon što se korisnik prijavi na Paypal stranicu i potvrdi kupovinu iznos će biti prebačen na vaš Paypal račun.

Potrebno je napomenuti da novac koji primite preko PayPal ne možete proslijediti na kreditnu karticu prije nego što prođe barem 30 dana, to je prema pravilima PayPal-a, provizija pri prebacivanju novca iznosi 5 dolara, a sam proces može trajati od 5 do 7 dana.

Zbog toga se povlaćenje isplati tek za veće iznose, a ne i za pojedinačne kupovine manje od 50 ili 100 dolara. Povlačenje novca na karticu radite na Paypal stranici, opcija “Withdraw money”.

Više o PayPal servisu možete pročitati na Wikipedia a informacijae o novoj usluzi za korisnike iz Bosne i Hercegovine možete pronaći na PayPal.com stranici nakon prijave putem vašeg korisničkog e-maila i lozinke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije