Internet

Prva američka država koja će djeci ograničavati upotrebu društvenih mreža

Prva američka država koja će djeci ograničavati upotrebu društvenih mreža
Foto: Pixabay | Prva američka država koja će djeci ograničavati upotrebu društvenih mreža

​Juta je u četvrtak postala prva savezna američka država koja je donijela zakon koji djeci i tinejdžerima značajno ograničava korišćenje društvenih medija bez pristanka roditelja.

Guverner Jute potpisao je zakon koji traži da roditelji daju eksplicitnu dozvolu djeci ispod 18 godina za društvene mreže kao što su TikTok, Instagram i Facebook.

Pored novog zakona koji stavlja ozbiljnu zabranu tinejdžerima za društvene mreže, guverner Spenser Koks je potpisao zakon koji zabranjuje da kompanije iza društvenih mreža koriste tehnike koje mogu da izazovu "zavisnost" kod maloljetnika.

Prema zakonu koji treba da stupi na snagu 1. marta 2024. godine, kompanije društvenih mreža moraće da uvedu "policijski čas" za maloljetnike u državi, zabranjujući im da koriste svoje naloge od 22:30 do 6:30 ujutru.

Takođe zahtjeva od kompanija da daju roditelju ili staratelju pristup nalozima njihovog djeteta.

Odrasli će takođe morati da potvrde svoje godine da bi koristili platforme društvenih medija ili će izgubiti pristup nalogu, prenosi Telegraf. 

Zakon dolazi nakon što su američki zakonodavci godinama tražili nove zaštitne mjere za zaštitu tinejdžera na mrežama, usred zabrinutosti oko društvenih platformi koje mlađim korisnicima serviraju neprilagođen materijal, omogućavajući nove oblike maltretiranja i uznemiravanja i doprinoseći onome što je opisano kao kriza mentalnog zdravlja tinejdžera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije