Internet

Prve sankcije za hakerske napade

Prve sankcije za hakerske napade
Foto: Pixabay | Prve sankcije za hakerske napade
Srna

EU je uvela prve sankcije zbog hakerskih napada navodnim ruskim vojnim agentima, kineskim sajber špijunima i organizacijama uključujući i firmu iz Sjeverne Koreje.

Šest osoba i tri grupacije pogođene sankcijama obuhvataju rusku vojnu obavještajnu agenciju GRU.

Evropska komisija ih okrivljuje za napade 2017. godine štetnim programima "WannaCry" i "NotPetya" te za špijunsku kampanju "Cloud Hopper".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Bolsonaro rekao je da sankcije obuhvataju "zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava osobama i firmama".

Četiri Rusa identifikovana kao pripadnici GRU optuženi su da su pokušali da hakuju mrežu bežičnog interneta u sjedištu Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCV) u Holandiji, a koja je bila zadužena za istragu o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Upad su 2018. godine spriječile holandske vlasti.

Dvojica sankcionisanih Kineza optuženi su za umiješanost u operaciju "Cloud Hopper" na čijoj su meti bile kompanije na šest kontinenata, uključujući Evropu.

Sankcionisanu sjevernokorejsku firmu "Chosun Expo" EU optužuje da je podržavala napade, uključujući "WannaCry" na "Sony Pictures" i sajber pljačku vijetnamskih i banaka u Bangladešu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije