Internet

Prvi video snimak postavljen na YouTube proslavio 15. rođendan

Prvi video snimak postavljen na YouTube proslavio 15. rođendan
Foto: N.N. | Prvi video snimak postavljen na YouTube proslavio 15. rođendan

Prije 15 godina, tačnije 23. aprila 2005. godine, postavljen je prvi video snimak na YouTube.

Suosnivač YouTube-a, Jawed Karim, objavio je video snimak dužine 18 sekundi pod nazivom "Ja u zoološkom vrtu". Od tada snimak je prikupio preko 90 miliona pregleda, a do danas je to jedini video snimak na Karimovom kanalu.

Za razliku od video snimaka mnogih YouTube stvaralaca danas, Karimov video zapis, (logično) ne uključuje ono što se smatra tradicionalnijim odjava: "Subscribe-ujte se na moj kanal!" ili "Lajkujte, šerujte, komentarišite!" Karim završava video jednostavno navodeći: "I to je skoro sve što se može reći".

Godinu dana poslije "Ja u zoološkom vrtu", Karim i njegovi suosnivači prodali su platformu Google-u za ogromnih 1,65 milijardi dolara.

Platforma se sada može pohvaliti sa više od dvije milijarde prijavljenih korisnika koji posjećuju platformu svakog mjeseca, navodi YouTube.

U posljednjih deceniju i po, YouTube je doživio mnogo uspona i padova.

Neki od padova uključuju: Porast video zapisa koji propagiraju govor mržnje; drama oko određenih stvaralaca (uključujući PewDiePie, jednu od najvećih YouTube zvezda koja se suočila sa optužbama za rasizam i antisemitizam); i frustracije nekih stvaralaca.

Neki od uspona uključuju: Pomaganje u uzdizanju stvaralaca (od Smosha do Miranda Sings); pokretanje YouTube Red-a, servisa za striming sa originalnim TV emisijama i filmovima; i postajanje središta svih vrsta sadržaja.

YouTube kaže da se dnevno gleda milijardu sati sadržaja, a sve je počelo sa Karimom, u zoološkom vrtu.

(CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije