Internet

Puno otvorenih tabova loše za raspoloženje i produktivnost

Puno otvorenih tabova loše za raspoloženje i produktivnost
Foto: N.N. | Puno otvorenih tabova loše za raspoloženje i produktivnost

Imate li i vi puno otvorenih tabova u browseru? Malo ko nema, a evo zašto je to zanimljivo.

Naime, prije 2 godine je istraživanje CNN-a pokazalo kako osobe starije od 18 u SAD-u provode gotovo 11 sati dnevno na svojim računarima, telefonima ili tabletima, a danas je ta brojka možda i veća. Na internetu smo često zatrpani brojnim korisnim i beskorisnim informacijama pa nerijetko otvaramo brojne stranice povećavajući tako i brojku otvorenih kartica.

“Otvoreni tabovi su samo refleksija naše rutine, interesa i stila života”, tvrdi terapeutkinja Lorena Ramos te smatra kako, iako se otvaranje puno kartica u pretraživaču može povezati s većom produktivnosti, tolika zasićenost informacijama u kombinaciji sa strahom da će nešto propustiti ako se stalno ne pregledaju društvene mreže i vijesti, loše utiče na raspoloženje. Mogu dovesti i do mentalne iscrpljenosti i umora.

Puno otvorenih tabova, komunikacija preko maila i društvenih mreža te razni otvoreni tekstovi su nam sve zanimljivo štivo i ne znamo što bismo prvo počeli čitati. Često se samo površno prelijeće preko tekstova. Sve to previše stimuliše mozak, zbog čega se teže mogu isprocesuirati tolike informacije.

Iako pristup velikoj količini informacija pozitivno djeluje na posao, do problema dolazi kad se ljudi ne mogu potpuno koncentrisati samo na jednu stvar pa svojevrsni “multitasking” može dovesti do zamora i dosade te pada produktivnosti.

Ramos tvrdi da brojni otvoreni tabovi “stvaraju nepotrebno ometanje kod obavljanja posla, čime dovode do povećavanja anksioznosti i stresa, pogotovo u slučaju kraćih rokova i razdoblja kad se projekti moraju brzo dovršiti”.

Svakako, pored uticaja na posao i koncentraciju, previše otvorenih tabova utiče i na sam rad računara. Računae se usporava, slično kao i naša produktivnost.

Ako želite ubrzati računar i kvalitetnije se posvetiti svom poslu, radije zatvorite nepotrebne tabove (ono što vas zanima označite) te se posvetite samo onim najvažnijim zadacima koje u tom trenu imate.

(Geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije