Internet

RAK BiH pokrenuo aplikaciju koja ispituje kvalitet interneta

RAK BiH pokrenuo aplikaciju koja ispituje kvalitet interneta
Foto: Ilustracija | RAK BiH pokrenuo aplikaciju koja ispituje kvalitet interneta

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH pokrenula je "NetTest" aplikaciju kojom krajnji korisnici mogu ispitati kvalitet usluge širokopojasnog pristupa Internetu, a osim osnovnih indikatora brzine, ping preuzimanje i učitavanje, aplikacija mjeri 84 jedinstvena testa na osnovu čega procjenjuje kvalitet i zadovoljstvo uslugom pristupa Internetu.

Aplikacija se može pokrenuti putem linka "www.nettest.rak.ba", a moguće je instalirati na mobilnom telefonu ili tabletu, putem aplikacije "Play store" ili App store", saopšteno je iz RAK-a.

U saopštenju se dodaje da će prilikom pokretanja aplikacije korisnici morati da potvrde da su saglasni sa mogućim dodatnim troškom koje će izazvati izvršavanje aplikacije (ukoliko korisnici nemaju Flat paket, te mjesečni račun zavisi od količine prenesenih podataka).

Pokretanje ove aplikacije zahtijeva preuzimanje određene količine podataka sa Interneta, pri čemu maksimalna količina podataka za mjerenje iznosi 30 MB, a svako ponavljanje mjerenja troši sličnu količinu podataka.

Rezultati mjerenja kvaliteta usluge širokopojasnog pristupa Internetu krajnjim korisnicima će poslužiti kao jedan od dokaza u postupku prigovora na kvalitet usluge.

Prigovor se prvo podnosi operatoru pisanim putem, u roku od 30 dana od dana pružanja sporne usluge, odnosno u roku od 15 dana od dana saznanja za radnju ili propust operatora, uz priložene rezultate mjerenja.

Ukoliko budu nezadovoljni ishodom postupka pred operatorom, korisnici se mogu obratiti Agenciji, navedeno je u saopštenju.

"NetTest" je složen sistem mjerenja koji nudi pouzdano i vjerodostojno testiranje i rezultate. Rezultati se pružaju korisniku u prilagođenim i detaljnim grafičkim i statističkim prikazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije