Internet

Reporteri bez granica tužili Facebook u Francuskoj zbog govora mržnje

Reporteri bez granica tužili Facebook u Francuskoj zbog govora mržnje
Foto: Tanjug/AP | Reporteri bez granica tužili Facebook u Francuskoj zbog govora mržnje

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) podnijela je tužbu protiv američkog tehnološkog giganta Facebook u Francuskoj zbog govora mržnje i netačnih informacija, saopšteno je danas iz RSF-a.

U tužbi podnesenoj državnom tužilaštvu i Parizu, RSF tereti "Facebook" da je dozvolio velike količine govora mržnje, posebno protiv novinara, i lažnih informacija uprkos obećanjima da će osigurati bezbjedno okruženje.

"Koristeći analize stručnjaka, lične izjave i saopštenja bivših radnika Facebooka, tužba RSF-a pokazuje da je tehnološki gigant dozvolio da dezinformacije i govor mržnje imaju prostor na njegovoj mreži uprkos ranijim tvrdnjama iznesenim u svojim uslovima upotrebe i oglasima", ističe se u saopštenju RSF.

U saopštenju se napominje da sudska presuda protiv Facebooka u Francuskoj ima potencijal za globalni uticaj i da je u toku razmatranje podnošenja sličnih tužbi u drugim državama.

Iz RSF-a je saopšteno da je tužba usmjerena protiv ogranaka Facebooka u Irskoj i Francuskoj, te da je zasnovana na francuskom zakonu opotrošačima, prema kojem kompanije koje vrše komercijalne prevare mogu biti novčano kažnjene u iznosu do 10 odsto od njihove zarade na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije