Internet

Rusi predstavili alternativu za TikTok

Rusi predstavili alternativu za TikTok
Foto: Pixabay/geralt | Rusi predstavili alternativu za TikTok
N.N.

Ruski medijski konglomerat objavio je platformu za deljenje videa, nalik na TikTok.

Kao dio kampanje da se smanji uticaj stranih sajtova i naprednih tehnologija, vodeći ruski medijski konglomerat je objavio rivala za popularnu TikTok platformu za dijeljenje kratkih videa.

Gazprom Media je u ponedjeljak lansirao servis, pod nazivom "Yappy". Aplikacija je dostupna i za Apple i za Android uređaje, preko odgovarajućih prodavnica.

Yappy je razvijen uz pomoć podrške Innopraktika fondacije, sa beta testiranjem je krenula u septembru, a prije objave rani pristup je omogućen za 300 blogera.

Servis ima veliki broj funkcija koje su slične onome što nudi TikTok, a zasnovan je na dijeljenju vertikalnih video klipova u trajanju do 60 sekundi.

Rusija je ranije najavila planove o kreiranju sopstvene alternative za TikTok.

Razlog je to što se aplikacija, zajedno sa nekim drugim IT gigantima iz SAD, našla na udaru zbog odbijanja da se uklone objave protiv ruskih vlasti.

TikTok je jedna od pet najpopularnijih aplikacija u Rusiji, sa više od 40 miliona korisnika na mjesečnom nivou. Najpoularniji je VKontakte - ruska alternativa za Facebook - sa 70 miliona mjesečno aktivnih korisnika.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije