Internet

Rusija blokirala Twitter

Rusija blokirala Twitter
Foto: Pixabay/www_slon_pics | Rusija blokirala Twitter

Rusija je blokirala pristup Twitteru nekoliko sati nakon što je društvena mreža spriječila oglašavanje ruskih medija na platformi.

Odluka o blokiranju Twittera uslijedila je dan nakon što je regulatorno tijelo za komunikacije u Rusiji ograničilo pristup Facebooku i WhatsAppu u zemlji. Analitičari smatraju da Rusija na ovaj način nastoji da kontroliše narativ oko rata u Ukrajini.

Blokadu Twittera u Rusiji je prvo prijavila organizacija za sajber bezbjednost "NetBlocks".

"Podaci pokazuju da je pristup Twitter platformi ograničen na većini telekom operatera u Rusiji. To uključuje MTS, Rostelkom, Beeline i MegaFon. Ovo značajno ograničava slobodan protok informacija u vrijeme krize kada javnost mora da bude dobro informisana", istakli su iz organizacije za BBC.

Ove tvrdnje su potvrdili i novinari na terenu. Reporter BBC-ja opisao je pristup mreži "strogo ograničen".

Ograničenja je trenutno moguće zaobići samo korišćenjem VPN usluga, prenosi Verge.

Rusija je juče ograničila i pristup Facebooku. Roskonadzor, državno regulatorno tijelo za komunikacije u Rusiji, juče je saopštilo da djelimično blokira pristup Facebooku u zemlji. Oni su dodali da je mreža ignorisala zahtjeve te institucije da ukine ograničenja za državne ruske medije na svojoj platformi. Regulator navodi da je cenzurisan i sadržaj još četiri ruska medija (Zvezde, RIA Novosti, Lenta i Gazeta.ru), piše Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije