Internet

Rusija protiv Twittera i Facebooka

Rusija protiv Twittera i Facebooka
Foto: Ilustracija | Rusija protiv Twittera i Facebooka

Ruski nadzorni organ za komunikacije najavio je otvaranje upravnih postupaka protiv Twittera i Facebooka zato što se nisu uskladili sa domaćim zakonom o zaštiti podataka.

Nadzorni organ, Roskomnadzor, naveo je u saopštenju da Facebook i Twitter nisu objasnili kako će i kada primijeniti zakon koji zahtjeva da svi serveri koji se koriste za čuvanje ličnih podataka ruskih građana budu smješteni u Rusiji, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Šef Roskomnadzora Alekandar Zaharov izjavio je da kompanije imaju rok od mjesec dana da dostave tražene informacije ili će protiv njih biti preduzete akcije.

Rusija je u posljednjih pet godina uvela strože zakone o internetu, zahtijevajući od pretraživača da izbrišu izvjesne rezultate pretrage, da servisi za razmjenu poruka šeruju ključeve za šifrovanje sa službama bezbjednosti i da društvene mreže čuvaju lične podatke ruskih korisnika na serverima u zemlji.

U ovom trenutku, jedina sredstva koja Rusija ima na raspolaganju da natjera ove mreže da se pridržavaju propisa o zaštiti podataka su novčane kazne koje obično dostižu svega nekoliko hiljada dolara ili blokiranje uvrjedljivih onlajn servisa, što je opcija koja nailazi na neke tehničke poteškoće, navodi Rojters.

Međutim, neimenovani izvori su rekli za britansku agenciju u novembru da Moskva planira da uvede strože kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju ruske zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije