Internet

Pratite nas na Google news

Zabranjena upotreba lokacije za praćenje kontakata tokom epidemije

Zabranjena upotreba lokacije za praćenje kontakata tokom epidemije
Foto: N.N. | Zabranjena upotreba lokacije za praćenje kontakata tokom epidemije
N.N.

Kompanije "Apple" i "Google" saopštile su da će zabraniti upotrebu funkcije praćenja lokacije u aplikacijama na čijem razvoju rade.

Proteklog mjeseca, kompanije, čije operativne sisteme ima čak 99 odsto "pametnih" telefona, najavile da će sarađivati u realizaciji sistema za obavještavanje ljudi koji su bili u blizini drugih osoba, koje su pozitivne na virus korona.

Sada su predstavnici tih kompanija izjavili da će biti zabranjena upotreba praćenja lokacije u aplikacijama koje koriste novi sistem za utvrđivanje kontakata, a koje su razvijene da pomognu u usporavanju širenja virusa korona.

Objavljeno je da im je primarni cilj privatnost i spriječavanje vlada da koriste sistem za prikupljanje podataka o građanima.

Sistem koristi blutut za detektovanje kontakata, ali je važno da ne koristi ili ne čuva GPS podatke.

Aplikacije za "pametne" telefone i druge tehnologije masovno se koriste u azijskim zemljama, poput Singapura i Južne Koreje, kao vid pomoći u ograničavanju širenja zaraze, dok je u Evropi na sceni zabrinutost zbog moguće zloupotrebe podataka.

Međutim, jedan broj programera ovih aplikacija iz nekoliko američkih država, prošlog mjeseca su naveli da je od vitalnog značaja da im se dozvoli da koriste podatke o GPS lokaciji u kombinaciji sa novim sistemom za traženje kontakata, kako bi pratili kako se epidemija razvija i da bi identifikovali žarišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije