Internet

Pratite nas na Google news

"Sajber rat je neizbježan, građani će biti uvučeni u njega"

"Sajber rat je neizbježan, građani će biti uvučeni u njega"
Foto: Printscreen/b92 | "Sajber rat je neizbhežan, građani će biti uvučeni u njega"
N.N.

Izvršni direktor kompanije za sajber-bezbjednost FireEye, Kevin Manida, upozorio je na opasnosti koje prijete stanovništvu SAD.

"Sljedeći neizbežni sukob će se odvijati u sajber-prostoru, i američki građani biće uvučeni, htjeli oni to ili ne. Tačka", rekao je on nedavno u dokumentarcu "Axios".

Kako kaže, ljudi nisu ni svijesni od čega su sve zavisni. Nekontrolisan haos bi nastao u slučaju sajber-rata, jer bi računarski sistemi pali, što bi uzrokovalo da razni lanci snabdijevanja prestanu da rade, prenosi b92.

Ističe i da je veliki problem to što ne postoje jasna pravila, kao i to što je gotovo nemoguće utvrditi odgovornost za neki običan hakerski napad, a kamoli za velike kao što je SolarWinds.

Inače, upravo je kompanija FireEye prva javno razotkrila detalje SolarWinds napada. Vjeruje se da je taj napad započet još 2019. godine, a stručnjaci su ga opisali kao jedan od najvećih i najkomplikovanijih do sada, prenosi Russia Today.

Američke obaveštajne službe tvrde da su za ovaj hakerski napad krivi Rusi, ali nisu dali nikakve čvrste dokaze kojima bi to potkrijepili. Sve vrijeme, korisnici koji su pogođeni nisu ni bili svijesni da su hakovani i da su im podaci ugroženi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije