Internet

Sajberkriminal godišnje "odnese" 600 milijardi dolara

Sajberkriminal godišnje "odnese" 600 milijardi dolara
Foto: Ilustracija | Sajberkriminal godišnje "odnese" 600 milijardi dolara

Sajberkriminal "odnese" 600 milijardi dolara godišnje širom svijeta, a cifra je u porastu zbog sve većih sposobnosti hakera i uspona kriptovaluta, navodi se u danas objavljenoj studiji.

"Digitalizacija je malo po malo promijenila sve aspekte naših života, posebno shvatanje rizika i kriminala, budući da su kriminalne aktivnosti efkasnije, manje rizične, isplativije i lakše nego ikad", tvrdi Stiv Grobman, ekspert kompanije Mekafi (McAfee), specijalizovane za zaštitu od informatičkih napada. 

Studija koju su uradili Mekafi i Centar za strateške i međunarodne studije (Center for Strategic and International Studies, CSIS), a koji su 2014. štetu od sajberkriminala procijenili na 445 milijardi dolara, pokazuje i značaj geopolitike. 

"Rusija je lider u sajberkriminalu zbog umjeća hakera i zanemarivanja zapadnih zakona. Na drugom mjestu je Sjeverna Koreja, koja koristi kriptovalute za finansiranje režima, ali danas vidimo povećanje drugih centara sajberkriminala (...) poput Brazila, Indije i Vijetnama", rekao je potpredsjednik CSIS Džejms Luis. 

Krađa intelektualne svojine čini, prema izvještaju, oko četvrtinu sajberkriminala u 2017, a zemlje koje su najaktivnije u pirateriji imaju svoje specijalnosti.  

Takozvani "rensomver", virus koji zaključava kompjutere i traži novac da bi ih otključao, nalazi se na listi najbrže rastućih načina napada, prije svega zahvaljujući širenju pravih internet prodavnica koje nude piratske usluge. 

Svi hakeri koriste iste alate za krađu podataka, identiteta, hakovanje banaka ili druge prestupe, koristeći pritom bitkoin ili druge kriptovalute da bi ostali anonimni. 

Bijela kuća je prošle nedjelje saopštila da je sajberkriminal u 2016. koštao SAD između 57 i 109 milijardi dolara i upozorila na zarazne efekte po ekonomiju u cjelini. Rusija je posebno na radaru SAD.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije