Internet

Šta kaže Huawei, a šta Google i Android?

Šta kaže Huawei, a šta Google i Android?
Foto: Tanjug/AP | Šta kaže Huawei, a šta Google i Android?

Google je ukinuo Android licencu, "ekonomski rat" između Kine i SAD-a je u punom zamahu, a evo šta kažu zavađene strane, svaka od kompanija oglasila se saopštenjem.

Kompanija Google ukinula je kompaniji Huawei licencu za Android operativni sistem i Huawei će biti primoran da se, ako odluka ostane na snazi, okrene tzv. “open source“ verziji, objavio je The Verge.

Ova odluka u kompaniji Google je morala biti donijeta, kako su za The Verge rekli u američkoj kompaniji, jer je Google u obavezi da poštuje zakonske odluke SAD. Jedna od posljednjih jeste odluka Ministarstva trgovine SAD da se Huawei kompanija stavi na “crnu listu“, čime se praktično toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Sada se oglasila kompanija iz Kine, saopštenjem koje je odgovorilo na neka od pitanja korisnika, ali neka je ostavilo i otvorenim.

"Naša kompanija značajno je doprinijela razvoju i rastu Androida širom planete. Kao jedan od njihovih globalnih partnera, blisko smo sarađivali sa open-source platformom kako bismo razvili ekosistem od kojeg su se okoristili i korisnici, i industrija.

Huawei će nastaviti da pruža bezbjednosne apdejte i servis nakon kupovine svim postojećim Huawei i Honor smartfon i tablet uređajima, pokrivajući one koji su već prodati i one koji su trenutno u zalihama u prodavnicama širom svijeta.

Nastavićemo i da gradimo bezbjedni i održivi softverski ekosistem, sa namjerom da pružimo najbolje iskustvo svim korisnicima na globalnom nivou," saopštila je kompanija.

Google navodi sljedeće:

"Pridržavamo se zahtijeva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima," saopštio je Google.

Android saopštenje glasi ovako.

"Svim Huawei korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti po pitanju nedavne odluke američke Vlade - uvjeravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahtjeva američke vlade, usluge kao što su Google Play i Google Play Protect nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima."

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku. SAD su tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huawei telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huawei sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbjednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova istraživanja još uvijek u toku. Kompanija Huawei je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

S druge strane, Huawei već neko vrijeme, ako je vjerovati izvorima tih vijesti, sprema zamenu za Android OS i Windows.

(mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije