Internet

Šta uraditi ako zaboravite šifru za Wi-Fi?

Šta uraditi ako zaboravite šifru za Wi-Fi?
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Šta uraditi ako zaboravite šifru za Wi-Fi?

Windows 10 pruža nekoliko jako korisnih alata, a uz pomoć jednog od njih moći ćete se sjetiti zaboravljene lozinke za bežičnu mrežu.

Alat Command Prompt olakšava rad u velikom broju situacija, a u ovom će slučaju pokrenuti skriptu koja će vam omogućiti provjeru Wi-Fi lozinke.

Sve što trebate napraviti je malu .bat datoteku koja će prikazati vašu lozinku, a za cijelu operaciju trebaće vam svega par minuta i ne brinite – ne možete i nećete ništa oštetiti.

Prvo što morate napraviti je provjeriti SSID vaše mreže, odnosno ime vašeg Wi-Fija. To možete napraviti klikom na ikonicu mreže u sistemskoj traci u donjem desnom kutu ekrana. Takođe možete otići u Settings > Network & Internet > Status.

Prvo otvorite Notepad i u njega kopirajte ovu liniju. Samo zamijenite VAŠ_SSID sa imenom vaše mreže i vodite računa da navodnike ne brišete, upozorava Makeuseof.

Nakon toga pritisnite na File > Save As i na dnu u izborniku promijenite opciju Text Documents u All Files. U polju za ime datoteke napišite što god želite kao na primjer ‘provjera wi-fi lozinke’ i obavezno joj dajte ekstenziju'.bat' (bez navodnika). Birajte mjesto gdje datoteku želite spremiti (poput radne površine) i pritisnite na Save.

Nakon toga dvaput kliknite na datoteku i vidjećete ekran sa informacijama o vašoj mreži. Šifru vašeg Wi-Fija pronaći ćete pored stavke 'Key Content'. Vodite računa da ovom metodom ne možete mijenjati lozinku vašeg Wi-Fija, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije