Internet

Steam Deck sada nudi bolju podršku za Windows

Steam Deck sada nudi bolju podršku za Windows
Foto: Print Screen | Steam Deck sada nudi bolju podršku za Windows

Valve je sada omogućio jedan od najvažnijih Windows upravljačkih programa za Steam Deck, dopuštajući time korisnicima relativno lako mijenjanje operativnog sistema u okviru uređaja.

Jasno je da Valve u velikoj mjeri računa na SteamOS 3 kao uspješan i široko prihvaćen OS za igre, zahvaljujući uspjehu svoje Steam Deck ručne konzole. Ipak, kompanija nikoga ne odvraća od instaliranja Windowsa na Deck, ukoliko korisnik to želi, a u posljednje vrijeme stiže čak i određena količina zvanične podrške.

Iako korisnici Steam Decka još uvijek propuštaju neke od ključnih funkcija uređaja ako na kraju instaliraju Windows, Valve ih neće ostaviti u potpunosti na cjedilu. Zapravo, kompanija je nedavno objavila ključni paket drajvera za upravljanje zvukom za korisnike Windowsa, čime je ojačala podršku Decka za Microsoftovo jezgro operativnog sistema.

Iako Steam Deck već neko vrijeme podržava Windows, različiti aspekti operativnog sistema nisu bili u potpunosti na nivou ili nisu bili uopšte upotrebljivi. Izgleda da je zvučni aspekt, na primjer, imao niz problema koje korisnici nisu mogli sami da riješe, a na kompaniji Valve je bilo da odluči da li će to učiniti. Ljubitelji Windowsa biće oduševljeni kada čuju da Steam Deck sada ima spremne zvanične Windows drajvere za upravljanje zvukom, koji će biti dostupni za preuzimanje.

Međutim, Valve i dalje preporučuje korisnicima da se za sada drže Windowsa 10 umesto Windowsa 11, jer noviji Microsoftov OS zahtijeva drugu verziju BIOS-a od one koja je trenutno dostupna. Objava drajvera za upravljanje zvukom za Windows označava glavnu kontrolnu tačku u Valveovoj podršci za različite operativne sisteme na Decku, a većina zanimljivih funkcija, poput ograničenja brzine osvježavanja Steam Decka od 40Hz, sada bi trebalo da budu dostupne i na Windowsu.

Naravno, potrebno je imati na umu da korišćenje Windowsa na Steam Decku dovodi do pada performansi. Korisnici koji žele da dobiju najfluidnije i najbolje moguće iskustvo možda će se onda željeti da se drže SteamOS-a 3. Tu je i pitanje dobijanja podrške od Valvea. Kompanija je objavila da su njezini Windows programi za upravljanje dostupni takvi kakvi jesu, što znači da korisnici Windowsa neće moći da se oslone na zvanične kanale podrške, ako nešto pođe po zlu.

Iako činjenica da će Valve isporučivati zvanična izdanja softvera za konkurentski operativni ssistem još uvijek nije u potpunosti definisana, ono što možemo već i sada vidjeti jeste da ciljeve kompanije nije previše teško odgonetnuti. Steam Deck je možda već unaprijedio Linux gejming više od svega što je bilo prije njega, a Valve će sigurno pokušati da pozicionira SteamOS 3 kao Windows konkurenta usmjerenog na igre.

Međutim, da li će na kraju biti uspješan, sasvim je druga priča, nešto što ćemo vidjeti u periodu koji tek dolazi. Ali to što Valve polako, ali sigurno implementira Windows mogućnosti na svoj Steam Deck, svakako je dobro i pozitivna stvar za mnoge, kako trenutne tako i nove, potencijalne korisnike ove prenosive konzole, koja trenutno pokazuje veliki potencijal.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije