Internet

Sud u Moskvi kaznio Google

Sud u Moskvi kaznio Google
Foto: Unsplash/Alex Dudar | Sud u Moskvi novčano kaznio Google

U okviru šireg spora između države Rusije i američkog tehnološkog giganta Gugla, sud u Moskvi izrekao je danas novčanu kaznu kompaniji Gugl Alfabet Ink. u visini od 3 miliona rubalja (400.386 dolara), jer nije izbrisala sadržaje koji se u Rusiji smatraju nezakonitim.

Rusija je prošlog mjeseca zaprijetila da će kazniti kompaniju Google kaznom u visini određenog dijela godišnjeg prihoda te kompanije ostvarenog u Rusiji zbog toga što je u nekoliko navrata propustila da izbriše zabranjene sadržaje na svom pretraživaču i na Youtube.

Ova prijetnja se smatra najodlučnijim potezom Moskve do sada u nastojanju da se obuzdaju inostrane tehnološke kompanije.

Google, koji je prošlog mjeseca saopštio da je platio više od 32 miliona rubalja na kazne, nije odmah odgovorio na zahtjev Rojtersa da prokomentariše današnju odluku suda u Moskvi.

Rusija je ove godine izrekla nekoliko manjih kazni američkim tehnološkim kompanijama, a državno regulatorno tijelo za komunikacije Roskomnadzor usporilo je operativnu brzinu Twittera u martu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije