Internet

Težak dan pred TikTokom: Prvi čovjek mreže na "optuženičkoj klupi"

Težak dan pred TikTokom: Prvi čovjek mreže na "optuženičkoj klupi"
Foto: Pixabay | Težak dan pred TikTokom: Prvi čovjek brani mrežu u Kongresu SAD

Teški sati su iza izvršnog direktora TikToka Šu Zi Čuom koji danas pred Odborom američkog Kongresa iznosio stavove zbog čega ne bi trebalo zabraniti popularnu kinesku aplikaciju za dijeljenje video zapisa.

Poslanici američkog Kongresa na današnjoj sjednici optužili su izvršnog direktora TikToka Šu Ci Čeva da ta aplikacija čini dostupnim štetan sadržaj i nanosi ''emocionalnu uznemirenost'' mladim korisnicima.

Republikanska poslanica Keti Mekmoris Rodžers rekla je na početku saslušanja u Kongresu da u roku od nekoliko minuta od otvaranja novog naloga na TikToku, algoritam aplikacije promoviše sadržaj sa samopovređivanjem, poremećajima u ishrani, kao i da podstiče opasne ''izazove'' koji mogu ugroziti živote djece, prenosi Rojters.

Demokratski poslanik iz Nju Džersija Frank Palone naveo je da sadržaj koji je dostupan djeci na TikToku pogoršava ''emocionalni stres'' kod djece, dok je poslanik Republikanaca Bob Lata naveo da se jedna desetogodišnja djevojčica ugušila kada je pokušala da izvede takozvani "izazov zatamljenja" koji je videla na video snimku na aplikaciji.

Poslanici su pitali Čeva da li kineska vlada može da pristupi korisničkim podacima Amerikanaca, kao i o tome kako sprečava da štetni sadržaji dođu do mladih korisnika.

Izvršni direktor TikToka naveo je da iako je ''ogromna većina'' korisnika TikToka starija od 18 godina, ta kompanija je uvela mjere zaštite mladih ljudi koji koriste aplikaciju.

Dodao je da je sadržaj poput potencijalno opasnih izazova zabranjen na TikToku.

Kako navodi Rojters, TikTok je nedavno uveo više alata koji omogućavaju roditeljsku kontrolu nad sadržajem, a ranije ovog mjeseca je iz kompanije saopšteno da je započet rad na funkciji koja bi omogućila roditeljima da blokiraju tinejdžerima da im aplikacija prikazuje klipove koji sadrže određene riječi ili heštegove.

Agencija podsjeća da je do saslušanja direktora pred Kongresom došlo nakon što se Bajdenova administracija suočila sa sve većim pritiskom poslanika da zabrani tu aplikaciju iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Aplikacija TikTok je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

Ranije je predsjednica Odbora za trgovinu i energetiku u Kongresu SAD Keti Mekmoris Rodžers je najavila da je važno da prvi čovjek TikToka odgovori na neke od tvrdnji o povezanosti te aplikacije sa kineskom Komunističkom partijom. Čini se da Rodžers već unaprijed ne vjeruje u ono što će čuti danas, jer je izjavila da će TikTok "reći sve kako bi osigurao da ne bude zabranjen u SAD".

Ova aplikacija nalazi se pod pritiskom Kongresa i Bajdenove administracije, a sve zbog tvrdnji da se korisnički podaci američkih državljana prosljeđuju vladi u Pekingu. Poznato je da su Evropska komisija i vlade nekih drugih zapadnih zemalja zabranili korištenje TikToka na uređajima svojih službenika.

Uoči dolaska u SAD, Šou je već pokušao da lobira među kongresmenima, i u prethodnim nedjeljama se sastajao i za članovima ovog Odbora, ali i sa drugima, kako bi pokušao da ublaži njihove zabrinutosti.

Uoči svjedočenja američki Kongres je objavio govor prvog čovjeka TikToka, kojim će on pokušati da razuvjeri američke političare i da ih ubijedi u to da kompanija nije dijelila nikakve podatke sa kineskom vladom.

Neke od osnovnih teza iz njegovog govora su da se bezbjednost korisnika, a posebno tinejdžera, glavni prioritet platforme, zatim da nema neovlašćenog korišćenja podataka američkih korisnika, da će TikTok "ostati platforma za slobodno izražavanje", i da će u kompaniji "biti transparentni i dati pristup nezavisnim posmatračima".

Nema mnogo onih koji su u SAD spremni trenutno da stanu na stranu TikToka, ali jedan od njih je predstavnik Džamal Bouman iz Njujorka, koji je rekao da se plaši kako je platforma "napadnuta zbog ksenofobične antikineske retorike".

Bouman se juče obratio ispred Kongresa, i zapitao se "zašto je TikTok veća prijetnja od drugih kompanija koje vode društvene mreže, poput Facebooka, Instagrama, Youtubea i Twittera".

Do sada je, međutim, već poznato i utvrđeno da je kompanija koja je vlasnik TikToka, "Bajtdens", koristila platformu da bi špijunirala i nadzirala novinare koji pišu o ovoj društvenoj mreži. Takođe, poznat je i izvještaj koji je zapravo bio okidač za ovu istragu u Kongresu, a u kom se navodi da je "TikTok alat za dječije predatore".

Prvi čovjek TikToka se, pred posjetu, obratio direktno i korisnicima u SAD, tražeći od njih da napišu u komentarima šta najviše vole kod te društvene mreže. Naveo je i da bi, u slučaju zabrane TikToka, oko 150 miliona korisnika u SAD ostalo uskraćeno.

Vol strit džornal prenio je da vlasti SAD razmatraju da zabrane TikTok ukoliko "Bajt dens" ne proda aplikaciju.

Reagovala je i kineska vlada koja je saopštila da će se usprotiviti mogućim američkim planovima da primoraju kineskog vlasnika TikTok-a da proda tu aplikaciju zbog navodnih bezbjednosnih rizika i upozorila da bi takav potez narušio povjerenje investitora u SAD.

"Ukoliko su vijesti tačne, Kina će se tome odlučno suprotstaviti", rekla je portparolka kineskog Ministarstva trgovine Šu Jueting.

Prisilna prodaja Tik Tok-a bi ozbiljno oštetila investitore iz više zemalja, uključujući Kinu, ukazala je Šu.

Vlade širom svijeta zabrinute su da bi vlasnik TikTok-a, kineska kompanija "Bajt dens", mogla da preda kineskoj vladi istoriju pregleda ili druge podatke o korisnicima ili da promoviše svoju propagandu i navodne dezinformacije.

Parlamenti SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda zabranili su korištenje TikTok-a na službenim telefonima vlade.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija iz razloga, kako je navela, bezbjednosti i privatnosti. Norveški parlament zabranio je danas TikTok i aplikaciju za razmjenu poruka Telegram na uređajima sa pristupom sistemima skupštine, a zabrana stupa odmah na snagu, saopštila je norveška novinska agencija NTB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije