Internet

TikTok koristi vaše podatke da bi vas kontrolisao

TikTok koristi vaše podatke da bi vas kontrolisao
Foto: Arhiva/Ilustracija | TikTok koristi vaše podatke da bi vas kontrolisao
Nezavisne novine

Njemački projekat DataSkop ispitaće TikTokov alat za preporuku videa "Za vas" (For You).

DataSkop je zato pozvao korisnike platforme u vlasništvu kineske kompanije ByteDance da dostave svoje lične podatke kako bi mogla da napravi tačnu sliku o tome kako se njima manipuliše.

Korisnici TikToka imaju rok do kraja marta da doniraju svoje lične podatke projektu DataSkop.

"Analizom ovih podataka, dobićemo dublji uvid u to kako funkcioniše sistem preporuka platforme", rekao je DataSkop.

DataSkop se nada da će informacije koje prikuplja koristiti za praćenje popularne platforme koju koristi više od milijardu ljudi, odnosno jedna osmina svjetske populacije, i da dobije uvid u "trendove i niše" koje promoviše.

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Čju trebalo bi da svjedoči pred američkim Kongresom 23. marta, u zemlji u kojoj se često pominje zabrana TikToka. U decembru je administracija Predstavničkog doma američkog Kongresa obavijestila sve zaposlene i poslanike da će aplikacija TikTok biti zabranjena na svim službenim uređajima jer predstavlja rizik za Kongres zato što "aktivno prikuplja" biometrijske podatke i druge osjetljive korisničke informacije. TikTok je odbacio ove tvrdnje, nazvavši ih "netačnim".

Direktor FBI Kristofer Rej je rekao da upotreba TikToka predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za "operacije uticaja" ili za kompromitovanje uređaja.

DataSkop je zajednički istraživački projekat sa sjedištem u Njemačkoj u kome učestvuju AlgorithmWatch, Evropska Nova škola za digitalne studije, Univerzitet primijenjenih nauka i neprofitna organizacija za medijsko obrazovanje Mediale Pfade. Finansira ga njemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje, navodi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije