Internet

TikTok ponovo na udaru: Nove prijetnje o zabrani

TikTok ponovo na udaru: Nove prijetnje o zabrani
Foto: Pixabay | TikTok ponovo na udaru: Nove prijetnje o zabrani
N.N.

​Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena zahtjeva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svog udjela u popularnoj aplikaciji ili da se suoče sa mogućom zabranom u SAD, saopšteno je Rojtersu iz kompanije.

TikTok je u vlasništvu kineske kompaniy ByteDance, najvrednijeg startapa na svijetu, navodi britanska agencija.

Ovaj potez je uslijedio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Bijeloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije, ako predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost.

Druge zemlje i entiteti su takođe odlučili da zabrane aplikaciju i izrazile zabrinutost zbog njene povezanosti za kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom svijeta.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020., tvrdeći da su potencijalno štetne po bezbjednost i integritet zemlje.

Avganistan je u pregovorima o zabrani TikTok-a i video igrice PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli avganistansku omladinu "na stranputicu".

Pakistan je privremno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a posljednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je vlada ocijenila kao "nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji", navodi Rojters.

Zaposlenima u belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donijele i kanadske vlasti zbog bezbjednosnih rizika.

Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. pokrenuo istragu aplikacije društvenih medija zbog sumnje na protivzakonite aktivnosti na ostrvu.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa glasanjem je početkom mjeseca usvojio prijedlog zakona koji bi predsjedniku Džozefu Bajednu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Bijela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smjernice da u roku od 30 dana izbrišu TikTok sa svih vladinih uređaja.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima, prenosi b92.

Evropska komisija i Evropski parlament, institucije Evropske unije, zabranile su TikTok na telefonima svojih službenika iz bezbjednosnih razloga.

U Kini su već duže vrijeme blokirane strane platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka, uključujuci YouTube, Twitter, Facebook i Instagram.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije