Internet

TikTok troši više od milijardu evra kako bi izbjegao zabranu u Evropi

TikTok troši više od milijardu evra kako bi izbjegao zabranu u Evropi
Foto: Pixabay | TikTok troši više od milijardu evra kako bi izbjegao zabranu u Evropi

Plan, koji TikTok naziva Project Clover, veoma je skup i veoma vidljiv pokušaj da se dokaže da platforma ne krši zakone EU.

Kad je Grant Šaps imenovan za ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva ovog mjeseca, jedno od prvih pitanja s kojim se suočio bilo je o njegovom korišćenju društvenih medija. Šaps, bivši ministar energetike, bio je jedan od najplodnijih korisnika TikToka u britanskoj vladi, a vojne stručnjake i medije zanimalo je da li tu aplikaciju ima na svom telefonu. Već je zabranjena na zvaničnimm uređajima u parlamentu. A Velika Britanija nije jedina zemlja koja je postala sve nervoznija zbog bezbjednosnih rizika TikToka.

Ove godine su, jedna za drugom, brojne zemlje zabranile TikTok na uređajima koje koriste vladino osoblje i izabrani zvaničnici. Navodeći neodređene "nacionalne bezbednosne rizike", Evropska komisija, Evropska unija i Evropski parlament uveli su zabranu TikToka na zvaničnim uređajima u martu. Parlament je kasnije pozvao države članice da učine isto.

Šta je razlog takve opreznosti širom Evrope? Upravo ono što je kvarilo TikTok tokom njegovog postojanja: u vlasništvu je ByteDancea, koji je registrovan na Kajmanskim ostrvima, ali čija je administracija smještena u Pekingu. Ta povezanost s Kinom i percipirani rizik — uprkos odbijanju predstavnika TikToka — da bi kompanija morala da pristane na zahteve kineske države da deli podatke s vladom Komunističke partije, podstakli su strahove.

Kako bi pokušao da umiri evropske vlade, TikTok troši 1,2 milijarde evra (1,3 milijarde dolara) za izgradnju tri nova centra podataka — dva u Irskoj i jedan u Danskoj — što znači da do kraja 2024. podaci korisnika u EU neće napustiti teritoriju Unije.

Centri podataka dio su šire inicijative koja uključuje otvaranje evropskog "centra za transparentnost" koji će regulatori moći da posjete kako bi saznali više o tome kako aplikacija funkcioniše. TikTok je takođe imenovao spoljašnjeg konsultanta, NCC Group sa sedištem u Velikoj Britaniji, za pružanje nezavisne procjene njihove sajber bezbednosti.

Plan, koji TikTok naziva Project Clover, veoma je skup i veoma vidljiv pokušaj da se dokaže da platforma ne krši zakone EU o prenosu podataka niti šalje osetljive korisničke podatke u Kinu. "Verujemo da je ovo zasita prvi slučaj u industriji", kaže Teo Bertram, TikTokov potpredsednik javne politike u Europi. "Niko drugi nije uradio ovako nešto".

Ali to možda neće biti dovoljno. Sumnja u kinesku tehnologiju duboko je prisutna u nekim delovima EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su visoki obaveštajni zvaničnici upozorili na sve veću prijetnju Pekinga u sajber prostoru.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije