Internet

Tinejdžeri masovno napuštaju Facebook

Tinejdžeri masovno napuštaju Facebook
Foto: Pexels/Thought Catalog | Tinejdžeri masovno napuštaju Facebook
N.N.

Poznato je kako Facebook ima velikih problema s tinejdžerima koji su odavno počeli napuštati tu platformu i svoje aktivnosti prebacili na TikTok, Snapchat i Instagram, ali tek je nedavno istraživanje pokazalo koliko malo mladih koriste Zuckerbergovu mrežu.

Prema istraživanju Pew Research Centera koje je provedeno u SAD-u, ali čiji se rezultati vjerovatno mogu primijeniti i na druga tržišta, samo 32 posto mladih starosti između 13 i 17 godina koristi Facebook.

Poređenja radi, rezultati istog istraživanja provedenog 2015. pokazali su da je tada 71 odsto tinejdžera koristilo Facebook. 

Ali tokom godina Facebook je postajao sve popularniji među starijim korisnicima te mnogi mladi više nisu htjeli koristiti istu mrežu na kojoj su popularni i često izuzetno aktivni njihovi roditelji, tetke, stričevi, ali i bake i djedovi. To jednostavno više nije bilo cool pa su Zuckerbergu pokazali palac dole.

Facebook je s nekim opcijama, a pogotovo s uvođenjem kratkih videozapisa po uzoru na TikTok pokušao svoju mrežu ponovno približiti mladima, ali čini se da je kompanija bitku za mlade nepovratno izgubila.

Dok Facebook zaobilaze u širokom luku, među mladima je najpopularnija jedna druga platforma - YouTube. 

Čak 95 odsto ispitanih koristi ovaj videoservis, dok je 19 posto njih na YouTubeu "gotovo konstantno", prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Druga najpopularnija platforma među mladima je, nije teško pogoditi, TikTok koji koristi 67 odsto tinejdžera, od čega 16 odsto njih gotovo stalno pregledava videozapise i novitete na njemu. Na trećem mjestu nalazi se Instagram (koristi ga 62 odsto mladih, a 10 odsto njih gotovo stalno), dok se na četvrtom mjestu nalazi Snapchat s 59 odsto. Nakon toga slijede Twitch (20 odsto), WhatsApp (17%), Reddit (14%), Twitter (10 %) i Tumblr (9 %) .

Više od trećine ispitanih tinejdžera priznalo je u ovom istraživanju da previše vremena provode na društvenim mrežama, pri čemu je 54 odsto njih priznalo kako bi se teško odrekli društvenih mreža.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije