Internet

Top pet najvrijednijih ruskih internet kompanija

Top pet najvrijednijih ruskih internet kompanija
Foto: Pixabay | Top pet najvrijednijih ruskih internet kompanija

Sektor informacionih tehnologija u Rusiji je 2012. godine zapošljavao oko 300.000 ljudi, već 2015. godine činio je 1,2% BDP-a zemlje.

Od 2019. godine, 1,3 miliona ljudi je bilo zaposleno u IT sektoru (1,7% zaposlenog stanovništva Rusije, 2,7% BDP-a). Po udelu u BDP-u, sektor je uporediv sa snabdijevanjem energijom (2,9% BDP-a) i niži je od poljoprivrede (4,4%), finansijskog sektora (4,2%), građevinarstva (6,4%) i rudarske industrije (10,4%).

Sa populacijom od preko 144 miliona stanovnika, rusko IT tržište je jedno od najvećih na svijetu, sa značajnim potencijalom. Očekuje se da će do 2025. godine u Rusiji biti 124 miliona korisnika interneta.

Dakle, ovo je sektor koji nastavlja da raste i da se razvija.

Ovo je Top 5 trenutno najvrednijih internet kompanija u Rusiji, prema podacima Statiste.

  • Yandex
  • Wildberries
  • Avito
  • Ozon
  • 1C

Najvrijednija internet kompanija koja posluje u Rusiji od 2022. godine je Yandex, čija je vrijednost procijenjena na oko 17,4 milijarde američkih dolara.

Osnovan 1997. godine, Yandex pruža usluge kao što su pretraga, mape, oglašavanje, e-trgovina ili taksi servis.

Drugi vodeći biznis na listi je Wildberries, osnovan 2004. godine, to je trenutno najveći onlajn trgovac u Rusiji, i procijenjena vrijednost ove kompanije je preko 7,6 milijardi američkih dolara.

Avito je ruski veb-sajt sa klasifikovanim oglasima sa odjeljcima posvećenim opštoj robi za prodaju, poslovima, nekretninama, ličnim licima, automobilima za prodaju i uslugama. Avito je najpopularniji sajt za male oglase u Rusiji i drugi je po veličini sajt za male oglase na svijetu poslije američkog Craigslist-a.

Procijenjena vrijednost kompanije Avito je preko 6,2 milijarde dolara.

Ozon je jedna od prvih kompanija za e-trgovinu u Rusiji, koja se ponekad naziva i “ruskim Amazonom”. Osnovana 1998. kao onlajn knjižara, Ozon je bila jedna od tri najveće onlajn maloprodajne platforme u zemlji do 2019. godine.

Forbes je Ozon proglasio za 3. najvrijedniju rusku internet kompaniju 2020. godine. Danas, Ozon vrijedi oko 4,7 milijardi dolara.

Na 5. mjestu nalazi se 1C. Kompanija 1C specijalizovana je za razvoj softvera, distribuciju, objavljivanje i podršku. Kompanija 1C opslužuje klijente kroz široku partnersku mrežu koja obuhvata 25 zemalja.

1C:Enterprise uspešno automatizuje planiranje resursa preduzeća, operacije, računovodstvo, finansije, ljudske resurse i aktivnosti upravljanja u više od 1.500.000 kompanija, uključujući velike korporacije i vladine institucije.

Procijenjena vrednost 1C kompanije je preko 2,6 milijarde dolara.

Malo ko nije čuo za Kaspersky, nekada vodeću rusku IT kompaniju, koja je u nekom trenutku, čini se, snabdijevala pola svijeta svojim antivirusnim softverom. Danas, ta kompanija se ne nalazi u Top 5 najvrijednijih, ali je ipak u Top 10. Kaspersky danas vrijedi oko 2,4 milijarde dolara.

Ruski IT sektor posljednjih godina pokazuje izrazite potencijale i nastavlja da raste.

Koliko će situacija u Ukrajini uticati na poslovanje ovih kompanija, ostaje da vidimo. Sasvim je bezbkedno reći da će poslovati otežano.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije