Internet

Pratite nas na Google news

Tragovi hakerskog napada na "GIS" vode ka srpskim programerima

Tragovi hakerskog napada na "GIS" vode ka srpskim programerima
Foto: Unsplash | Tragovi hakerskog napada na "GIS" vode ka srpskim programerima
N.N.

BEČ - Tragovi nedavnog hakerskog napada na preduzeće koje sprovodi naplatu televizijske pretplate u Austriji "GIS" vode ka jednoj sub-firmi srpskih programera.

Kada je u javnost, prije par dana, dospjela informacija da je "GIS" bio izložen hakerskom napadu i da je milion adresa, odnosno žiro-računa ukradeno, te ponuđeno na prodaju preko interneta, u Austriji je došlo do velike bure u javnosti i na političkoj sceni.

Podaci više miliona Austrijanaca, pošto je televizijska pretplata obavezna za sve vlasnike televizora ili radio uređaja, dospjelo je na virtuelno crno tržište.

S tim u vezi formirana je specijalna komisija tehničara i pripadnika Savezne kriminalističke službe (BKA), te i Savezne službe za ustavnost i borbu protiv terorizma (BVT) koja je istražila slučaj, koji se nalazi pred rasvetljenjem.

Trag vodi ka jednom velikom austrijskom telekomunikacionom operateru sa kojim GIS vodi jedan IT projekat.

To preduzeće, kako je pokazala istraga, dalo je, sa ciljem uštede troškova, nalog jednoj povoljnijoj firmi sa srpskim programerima ovaj posao.

Slično kao u građevinarstvu očigledno i u ITsektoru velike kompanije konkurišu za posao, koji potom daju jeftinijim sub-preduzećima.

Inače ukradeni podaci koji su pronađeni na njemačkom serveru trenutno se analiziraju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije