Internet

Traži se "eliminacija" Telegrama, Signal postaje novi WhatsApp?

Traži se "eliminacija" Telegrama, Signal postaje novi WhatsApp?
Foto: Wikimedia | Traži se "eliminacija" Telegrama, Signal postaje novi WhatsApp?

Samo u prošlu nedelju aplikaciju Signal je instaliralo 18 puta više korisnika nego 6. januara, kada je WhatsApp najavio ažuriranje uslova korišćenja podataka korisnika

Koalicija za bezbjedniji internet, neprofitna organizacija iz Vašingtona koja zagovara uklanjanje ekstremističkih sadržaja sa društvenih medija, podnijela je tužbu protiv kompanije Apple u kojoj se traži uklanjanje aplikaciju Telegram iz App Store.

Prema njihovim tvrdnjama, popularna ruska aplikacija se koristi za zastrašivanje, prijetnje i širenje rasizma, neonacizma i govora mržnje u javnosti. Koalicija u tužbi ističe da Telegram krši pravila Apple App Store prodavnice aplikacija dozvoljavajući objavljivanje takvog sadržaja na svojoj platformi.

Budući da se, posle sve većeg "egzodusa" korisnika sa WhatsApp-a zbog uvođenja novih pravila privatnosti, kao u uklanjanja desničarske platforme Parler sa Amazonovih klaud servera, sada fokus kritike premješta na Telegram, postavlja se pitanje da li će iz svega toga kao pobednik izaći Signal, mesidžing aplikacija čiji se broj korisnika od početka godine uvećao za trećinu.

Podaci istraživanja kompanije Apptopia pokazuju da je WhatsApp u nedjelju instaliralo skoro 1,2 miliona ljudi, sedam odsto manje nego u prošlu srijedu.

Najviše kontorverzi u vezi sa uslovima zaštite privatnosti izazvale su informacije da WhatsApp ima pravo da dijeli podataka korisnika (uključujući lokaciju, telefonski broj i brojeve kontakata) sa matičnom kompanijom Facebook, i drugim njenim aplikacijama (Instagrama i FB Messenger).

Cijela ova situacija Signal je zatekla pomalo nespremnim, pa se u nekom trenutku javio potencijalni tehnički problem. Da bi sa njim izašao na kraj, Signal je morao da poveća broj svojih servera, što je ta kompanija u nedelju i potvrdila.

Kao i ostala konkurencija, Signal je besplatna aplikaciju koju su do skoro uglavnom koristili novinari, aktivisti za ljudska prava i profesionalci pojedinih sturka u potrazi za sigurnijim i bolje zaštićenim ("end-to-end" enkripcija) kanalom komunikacije. Sa najnovojim dešavanjima, broj korisnika se se svakako širi i van dosadašnjih "profesionalnih okvira".

A da li će Sinal postati novi WhatsApp, videćemo kako će se situacija razvijati u narednim mjesecima. Sudeći prema sadašnjem stanju, za to svakako ima potencijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije