Internet

Twitter kreće u borbu protiv lažnih tvitova

Twitter kreće u borbu protiv lažnih tvitova
Foto: N.N. | "Twitter" kreće u borbu protiv lažnih tvitova

"Twitter" uvodi opciju koja će omogućiti korisnicima da prijave tvitove za koje smatraju da su zavaravajući.

Mnoge velike društvene mreže optuživane su da ne rade dovoljno kako bi spriječile širenje dezinformacija tokom pandemije kovida-19 i američke predizborne kampanje.

"Twitterov" mehanizam za prijavljivanje kršenja uslova upotrebe dosad nije nudio jasnu opciju namijenjenu za to.

Ova nova funkcija se tek testira i isprva će biti dostupna samo u nekoliko zemalja.

"Neki korisnici u Australiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama sada će vidjeti opciju 'zavaravajući je' kada pokušaju da prijave tvit", saopštili su iz "Twittera".

Takođe su upozorili korisnike da ova nova mjera sama možda neće biti dovoljno značajna.

"Trenutno procjenjujemo da li je ovo djelotvoran pristup, pa krećemo malim koracima", saopštili su iz "Twittera" u objavi na svom nalogu za bezbjednost.

"Ne možemo da odgovorimo na svaku pojedinačnu prijavu u ovoj fazi testiranja nove funkcije, ali prijave tvitova će nam pomoći da prepoznamo trendove, kako bismo unaprijedili brzinu reagovanja i razmjere našeg rada na borbi protiv dezinformacija."

"Twitter" planira da ovu opciju omogući korisnicima širom svijeta.

Trenutno u ostalim zemljama neko ko prijavljuje dezinformacije u tvitu mora da odabere jednu od srodnih opcija poput "sumnjiv je ili nepoželjan" ili "uvredljiv je ili zlonameran" i potom da odaberu preciznije kategorije prijave.

Pošto su opcije toliko specifične, često je teško odabrati najbolju.

Od početka pandemije vrši se ogroman pritisak na društvene mreže da pojačaju borbu protiv širenja lažnih vijesti i štetnih dezinformacija na platformama.

To se posebno odnosilo na neosnovane tvrdnje u vezi s kovidom-19 i vakcinama, ali i sadržaje u vezi s prošlogodišnjim američkim predsjedničkim izborima, koji su čak podstrekivali na nerede na Kapitol hilu 6. januara ove godine i doveli do toga da se ukine nalog bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Neki kritičari zastupaju stanovište da je mogućnost prijave zavaravajućih objava na "Twitteru" trebalo uvesti još prije više mjeseci kako bi se smanjio njihov štetan uticaj.

Ostaje pitanje - kakav će uticaj ovo zaista imati?

Strahuje se i da ova društvena mreža neće moći da se izbori s lavinom prijava koje će uslijediti, a posebno s moderiranjem onih koji dijele lažne vijesti i koji će ovim putem prijavljivati istinite informacije - kao zavaravajuće.

"Twitter" je dosad bio usredsređen na suspendovanje i banovanje naloga koji kontinuirano šire štetne dezinformacije o kovidu-19.

Osim toga, počeli su na takve tvitove da dodaju upozoravajuće oznake.

Zato su, početkom 2020, otpočeli saradnju s novinskim agencijama, a u januaru ove godine su malom broju korisnika omogućili da sami obilježe tvitove koji sadrže dezinformacije.

Uprkos svemu ovome, "Twitter" i druge slične kompanije i dalje su često predmet i meta kritika zbog širenja dezinformacija.

Visoki funkcioneri ovih kompanija više puta su pred američkim političarima odgovarali na pitanja u vezi s pravilima, a mnoge organizacije nastavljaju da ih optužuju da, među ostalim štetnim praksama, ne rade dovoljno u borbi protiv dezinformacija o vakcinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije