Internet

Twitter uskoro dobija novu konkurenciju

Twitter uskoro dobija novu konkurenciju
Foto: Twitter / Printscreen | Twitter uskoro dobija novu konkurenciju

Meta bi u budućnosti mogla da ponudi svoju alternativu za Twitter, poput Mastodona, sudeći prema navodima IT medija.

Gigant među društvenim mrežama je, prema navodima, u ranim fazama razvoja aplikacije kodnog imena "P92".

Aplikacija će omogućiti korisnicima da objavljuju tekstualni sadržaj, a podržavaće Mastodonov protokol, pod nazivom ActivityPub.

Meta je potvrdila da je decemtralizovana društvena mreža u pripremi, a u izjavi je istaknuto: "Istražujemo samostalnu, decentralizovanu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih statusa. Vjerujemo da postoji zaseban prostor gdje kreatori i javne ličnosti mogu da dijele redovan sadržaj o svojim interesovanjima".

P92 će nositi Instagramovo brendiranje, a korisnicima će biti omogućeno da se registruju i loguju sa svojim Instagram kredencijalima. S druge strane, ističe se da će dijeljenje sadržaja sa Instagrama biti minimalno.

S obzirom na to da će aplikacija biti decentralizovana, to znači da korisnici mogu da podese svoje servere i sopstvena pravila za moderaciju sadržaja.

Ukoliko podržava ActivityPub, ljudi će očekivati da nova aplikacija bude bar djelimično kompatibilna sa Mastodonom i drugim decentralizovanim servisima koji koriste taj protokol.

Za sada još uvijek nije poznato da li je Meta već počela da gradi novu aplikaciju, ili je još uvek u fazi planiranja, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije