Internet

U Holandiji počela aukcija 5G frekvencija

U Holandiji počela aukcija 5G frekvencija
Foto: N.N. | U Holandiji počela aukcija 5G frekvencija

HAG - Uz učešće nekih "velikih igrača" u telekomunikacionom sektoru, danas je u Holandiji počela prva državna aukcija 5G frekvencija, a najniži očekivani prihod iznosi 900 miliona evra.

Kako navodi Rojters, predmet aukcije su frekvencijski opsezi 700, 1.400 i 2.100 megaherca, a osim domaće telekomunikacione kompanije KPN, učestvuju i "Vodafon" i "Ti-mobajl".

Prema pravilima, aukcija mora biti okončana do 1. avgusta, ali je moguće da se to dogodi i ranije, a nijedna od zainteresovanih kompanija neće moći da otkupi više od 40 odsto bilo kog frekvencijskog opsega.

Iako je "Vodafon" u aprilu saopštio da je počeo da pruža 5G telekomunikacione usluga, kada je riječ o uvođenju te tehnologije Holandija je u zaostatku u odnosu na neke druge evropske zemlje.

Rojters navodi da je aukcija frekvencijskog opsega 3,6 gigaherca - koji se u javnosti najčešće dovodi u vezu sa 5G tehnologijom - odložena je do početka 2022. godine zbog premještanja jednog satelitskog sistema koji bi mogao ometati funkcionisanje te tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije