Internet

U kojoj zemlji je najsporiji internet

U kojoj zemlji je najsporiji internet
Foto: Pixabay/geralt | U kojoj zemlji je najsporiji internet
N.N.

Turkmenistan je rangiran kao zemlja sa najsporijim internetom na svijetu, a korisnicima je za preuzimanje filma potreban gotovo cijeli dan, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sajt cable.co.uk je u izvještaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom svijeta u 2021. naveo da je Turkmenistan, sa brzinom interneta od 0,50 megabajta u sekundi (Mbps), najsporiji od 224 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Za preuzimanje pet gigabajta trebalo je nešto više od 22 sata i 34 minuta.

Taj podatak izolovanu državu u centralnoj Aziji stavlja čak i iza ratom razorenih zemalja kao što su Јemen, Јužni Sudan, Somalija i Avganistan u pogledu brzine interneta, pokazalo je istraživanje.

Turkmenistanska vlada pojačala je kontrolu nad pristupom informacijama posljednjih godina u pokušaju da obuzda poruke koja dolazi iz zemlje o teškoćama ljudi. Istovremeno je blokirala sve informacije koje dolaze iz inostranstva u kojima se kritikuju tamošnje vlasti.

U istočnoj Evropi, tri zemlje s najvećom prosječnom brzinom interneta bile su Mađarska, Rumunija i Slovenija.

Na Balkanu najsporiji internet je zabilježen u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, naveo je britanski sajt.

Sajt je naveo i da je lista napravljena poslije više od 1,1 milijarde testova brzine sprovedenih tokom 12 mjeseci, do 30. jula.

"Iako zemlje koje se nalaze na dnu liste i dalje pate od ekstremno loših brzina, brojke za 2021. pokazuju da se situacija poboljšava", ocijenio je sajt.

(RTRS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije