Internet

U onlajn svijetu i po sedam sati dnevno

U onlajn svijetu i po sedam sati dnevno
Foto: Unsplash/Ilustracija | U onlajn svijetu i po sedam sati dnevno

Skoro dvije trećine adolescenata živi u porodici sa oba roditelja, dok skoro 16 odsto živi samo sa majkom, a pet procenata samo sa ocem, pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najveći broj đaka kaže da otvoreno komunicira sa svojim roditeljima – dvije trećine (veoma) lako razgovara sa ocem, dok 85 odsto ima kvalitetnu komunikaciju sa majkom.

Međutim, značajno manje djevojčica svih razreda lako komunicira i sa ocem i sa majkom u odnosu na 2018. godinu. Iako ohrabruje podatak da većina učenika smatra da im porodica pruža neophodnu podršku, procenat djece koja smatraju da im roditelji daju tu podršku značajno je manji kod djevojčica svih razreda i kod dječaka u petom razredu osnovne škole, u odnosu na istraživanje iz 2018.

Mada đaci navode da su majke upoznate sa mnogim značajnim pitanjima iz njihovog života, one danas manje znaju kako im djeca provode slobodno vrijeme, šta rade na internetu i ko su im prijatelji nego prije pet godina. U odnosu na istraživanje iz 2018. godine, dječaci u većem procentu nego djevojčice danas navode da njihovi očevi znaju mnogo o tome ko su im prijatelji, kako troše novac i gdje provode slobodno vrijeme. Prema sopstvenoj procjeni, skoro dvije trećine učenika ima veliku podršku vršnjaka u različitim životnim situacijama, a u odnosu na prethodno istraživanje značajno više djevojčica prvog razreda srednje škole podršku vršnjaka ocjenjuje kao veliku i značajnu.

Najveći broj đaka (oko 40 procenata) slobodno vrijeme provodi u organizovanim sportskim aktivnostima, kao što su fudbal, košarka i odbojka, a najmanji broj njih uključen je u rad dječjih i omladinskih organizacija – svega 4,2 odsto. Kada je riječ o neorganizovanim aktivnostima u slobodno vrijeme, trećina đaka svakodnevno provodi vrijeme sa drugovima ispred zgrade ili u dvorištu, odnosno parku, a isto toliko njih svakoga dana "dokoličari".

Međutim, najveći dio dana učenici provode u korištenju elektronskih medija, a svaki jedanaesti učenik koristi društvene mreže sedam ili više sati dnevno. Skoro polovina djevojčica i trećina dječaka stalno komunicira onlajn sa bliskim drugovima, a procenat učenika koji skoro sve vrijeme tokom dana digitalno komuniciraju sa bliskim osobama najveći je među učenicima prvog razreda srednjih škola, piše "Politika".

Svaki peti učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole kaže da mu je lakše da o svojim osjećanjima komunicira putem interneta nego uživo, dok svaki deseti đak pokazuje znake problematičnog korištenja društvenih medija, što je veći procenat u poređenju sa 2018. godinom. Ukupno posmatrano, svaki peti učenik igra igrice skoro svaki ili svaki drugi dan i taj procenat nije se promijenio u poređenju sa prethodnim istraživanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije