Internet

Ugašena stranica sa koje su poslate dojave o bombama u Rusiji

Ugašena stranica sa koje su poslate dojave o bombama u Rusiji
Foto: Ilustracija | Ugašena stranica sa koje su poslate dojave o bombama u Rusiji

MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je ugasila internet stranicu "Startmejl", registrovanu u Holandiji, sa koje su od novembra poslate hiljade lažnih dojava o bombama u sudovima, školama, bolnicama, tržnim centrima i drugim objektima širom Rusije.

U saopštenju se navodi da je pomenuti servis od 28. novembra poslao više od 1.000 elektronskih poruka pravosudnim organima sa anonimnim dojavama o bombama u 16 ruskih oblasti.

Prijetnje bombom primilo je 16.000 infrastrukturnih objekata, među kojima su škole, vrtići, bolnice, objekti za transport i tržni centri, a ispostavilo se da su sve dojave bile lažne, podsjetio je TASS.

"Od 23. januara pristup informativnim resursima stranog servisa 'Startmejl' biće zabranjen", ističe se u saopštenju FSB-a, uz napomenu da je odluka donesena na osnovu zahtjeva Kancelarije državnog tužioca i Državnog servisa za nadgledanje komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija.

Iz FSB-a su objasnili da je internet stranica zatvorena kako bi se spriječile lažne dojave o bombama i kako bi se ruski internet zaštitio od netačnih informacija koje su osjetljive za javnost i predstavljaju prijetnju za život građana, zdravlje i imovinu.

U saopštenju se dodaje da dojave predstavljaju prijetnju i za javnu bezbjednost, kao i rad objekata socijalne i saobraćajne infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije