Internet

WhatsApp će naplaćivati slanje marketinških i korisničkih poruka

WhatsApp će naplaćivati slanje marketinških i korisničkih poruka
Foto: N.N. | WhatsApp slanje marketinških i korisničkih poruka
N.N.

Facebookova aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp počeće naplaćivati kompanijama slanje marketinških i korisničkih poruka, nakon što se ta društvena mreža suočila s usporavanjem rasta prihoda i svog korištenja.

Takav potez omogućiće Facebooku, njegovom vlasniku, da zaradi novac od WhatsAppa. Kompanije će putem te platforme moći davati informacije i usluge, kao što su datumi isporuke ili razne propusnice. Zauzvrat, kompanije će morati platiti naknadu za potvrđenu isporuku.

Koliko će koštati?

Poruke će koštati između 0,5 i 9 centi, zavisno o zemlji u kojoj se korisnik nalazi. Mogu biti automatizovane ili poslane od strane korisničke službe. Navedena cijena pokazuje da će upotreba te mogućnosti u nekim slučajevima biti skuplja od slanja SMS poruke.

Kao i druge poruke poslane putem te aplikacije, one će biti šifrirane, što znači da ih WhatsApp neće moći čitati. Prevoznička kompanija Uber, online trgovina Wish i turistički servis Booking.com su među prve tri kompanije koje će prihvatiti nove uslove. Ukupno tri miliona kompanija aktivno koristi WhatsApp.

WhatsApp i Facebook

Facebook je platio 19 milijardi dolara za kupovinu WhatsAppa 2014.godine, a već duže vrijeme traži način kako zaraditi od te aplikacije u periodu kada mu rastu troškovi zbog poboljšanja privatnosti te rješavanja problema zavisnosti korisnika o društvenim mrežama. 

Naime, Facebok je najavio u srijedu da će korisnicima ponuditi alat kojim će moći ograničavati koliko vremena u jednom danu provode koristeći njegove aplikacije i Instragram te da će primati obavijest kada premaše vremensku granicu korištenja koju će sami definisati.

(tportal.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije