Internet

WhatsApp dozvolio djeci od 13 godina da koriste aplikaciju, aktivisti ljuti

WhatsApp dozvolio djeci od 13 godina da koriste aplikaciju, aktivisti ljuti
Foto: Pixabay/Ilustracija | WhatsApp dozvolio djeci od 13 godina da koriste aplikaciju, aktivisti ljuti

Grupa za kampanju "Smartphone free childhood" reagovala je ljutnjom nakon što je američka društvena mreža Meta smanjila prag za starosno doba za korisnike mreže WhatsApp na 13 godina u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

Promjena u aplikaciji za dopisivanje, koja smanjuje granicu sa 16 na 13 godina, u srijedu je stupila na snagu u Britaniji i Evropskoj uniji, piše Gardijan.

Iz "Smartphone free childhood" su naveli da potez Mete, koja posjeduje Fejsbuk i Instagram, predstavlja odbacivanje zahtjeva da tehnološke kompanije učine više na zaštiti djece.

"Ovo je udarac za sve jači zahtjev da velike tehnološke firme urade više da zaštite našu djecu. Zvanično dozvoliti svakome ko ima više od 12 godina da koristi njihovu platformu šalje poruku da je aplikacija bezbjedna za djecu. Međutim, nastavnici, roditelji i eksperti kažu drugačije. Kao zajednici, dosta nam je toga da tehnološki giganti govore kako je to bezbjedno za djecu", istakli su iz grupe.

WhatsApp je poručio da je promjena starosne granice za korisnike u skladu sa zakonima većine zemalja i da je podignuta zaštita (djece).

Direktor za onlajn bezbjednosnu strategiju u Ofkomu, britanskom telekomunikacionom nadzornom tijelu, navodi da to tijelo "neće oklijevati" da kazni kompanije koje ne poštuju zakon.

Meta je ranije ove nedjelje otkrila da su uvedene bezbjednosne zaštite u cilju zaštite korisnika, posebno mladih, od seksualnog iskorišćavanja i sprečavanja zloupotreba intimnih fotografija.

Meta je potvrdila da će početi da filtrira direktne poruke (DMs) na Instagramu, koristeći naziv Nudity Protection, opciju koja će biti zabranjena za one ispod 18 godina i da će automatski zamagljivati fotografije poslate korisnicima za koje se utvrdi da sadrže nagost.

Ukoliko prime takve fotografije, korisnici će moći da vide poruku u kojoj im se kaže da ne treba da osjećaju pritisak da odgovore, kao i opciju da blokiraju onog ko šalje fotografije i da ga prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije