Internet

Whatsapp i Telegram najpopularnije čet aplikacije za prevarante

Whatsapp i Telegram najpopularnije čet aplikacije za prevarante
Foto: Pixabay/Ilustracija | Whatsapp i Telegram najpopularnije čet aplikacije za prevarante

Phishing napadi su praksa slanja lažnih komunikacija za koje se čini da dolaze iz uglednog izvora.

Cilj je krađa osjetljivih podataka poput bankovnih podataka, podataka o kartici i podataka za prijavu. 

Prema Google-ovom Izvještaju o transparentnosti, tehnološki gigant je otkrivao prosječno 46.000 novih phishing web lokacija svake nedjelje u 2020. 

Porast upotrebe interneta zajedno sa pandemijom, takođe je doveo do novih phishing napada. Drugi izvještaj pokazao je da je rad na daljinu otkad su se ekonomije zatvorile u borbi protiv COVID-19, otvorio nove mogućnosti za sajber napade.

Podaci koje je objavio Kaspersky Internet Security for Android users, otkrili su da je najveći udio otkrivenih zlonamiernih linkova između decembra 2020. i maja 2021. poslat putem Whatsapp-a (89,6%), a zatim Telegrama (5,6%).

Viber je bio na trećem mjestu sa udjelom od 4,7%, a Hangouts je imao manje od jedan odsto, prenosi PC Press.

Kaspersky je otkrio da je najveći broj zlonamjernih linkova u Whatsappu djelimično posljedica činjenice da je to najpopularniji messenger na svijetu, jer nudi najjednostavnije načine za deljenje poruka velikom broju ljudi odjednom, što obezbeđuje brzo širenje zlonamjernih poruka. 

Budnost u kombinaciji sa anti-phishing tehnologijama je pouzdan alat u borbi protiv phishinga u aplikacijama za razmjenu poruka. Kako smanjiti rizik od prevara na aplikacijama za razmjenu poruka?

  • Budite oprezni i potražite pravopisne greške ili druge nepravilnosti na linkovima;
  • Uobičajena je praksa "lančane šeme", kada prevarant traži od korisnika da dijeli link sa svojim kontaktima, što drugim korisnicima izgleda legitimno, ako je od osobe koju poznaju. Budite oprezni i ne delite sumnjive linkove sa kontaktima;
  • Čak i ako je poruka ili mail stigao od jednog od vaših najboljih prijatelja, sjetite se da su i njihovi nalozi mogli biti hakovani. Budite oprezni u bilo kojoj situaciji. Čak i ako vam se poruka čini prijateljskom, budite oprezni prema linkovima i prilozima;
  • Instalirajte pouzdano bezbjednosno rješenje i slijedite njegove preporuke. Bezbjednosna rješenja će automatski riješiti većinu problema i upozoriti vas ako je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije