Internet

Wikimedia lansira plaćeni servis za velike kompanije

Wikimedia lansira plaćeni servis za velike kompanije
Foto: Ilustracija | Wikimedia lansira plaćeni servis za velike kompanije
N.N.

Fondacija Wikimedia kreira novu plaćenu uslugu za kompanije koje se oslanjaju na podatke na Wikipediji.

Plan je da se lansira kasnije tokom godine Wikimedia Enterprise, koja neće promijeniti način rada trenutnih usluga Wikipedije. Umjesto toga, nudiće nove opcije za kompanije koje koriste njihov sadržaj, kategoriju koja uključuje gigante poput Googlea i Facebooka.

Wikimedia još uvijek planira kako će Wikimedia Enterprise funkcionisati. Ali široko gledano, to je poput premium verzije Wikipedijinog API-ja, alata koji omogućava bilo kome da sortira i ponovo hostuje članke na Vikipediji. Poslovni korisnici mogu na primjer dobiti podatke brže ili formatirane da zadovolje njihove potrebe ili nove opcije za sortiranje i objavljivanje.

Mnoge ogromne internet usluge delimično pokreće Wikipedia. Google-ove "kutije znanja" uključuju informacije iz besplatne enciklopedije, kao i glasovni asistenti poput Amazonove Alexa i Apple-ove Siri. Dok se web platforme pokušavaju boriti protiv dezinformacija, Wikipedia je takođe postala izvor za provjeru činjenica. Ali dok su neke kompanije nudile donacije za uzvrat za korišćenje besplatnih usluga Wikimedije, druge su pokrenule velike inicijative koje pokreće Wikipedia, a da čak nisu rekle fondaciji.

Potencijalno, Wikimedia Enterprise će biti plaćeni partner najvećih IT kompanija.

(The Verge)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije