Internet

Wikipedia na srpskom jeziku proslavila punoljetstvo

Wikipedia na srpskom jeziku proslavila punoljetstvo
Foto: Ilustracija | Wikipedia na srpskom jeziku proslavila punoljetstvo

Wikipedia na srpskom jeziku proslavila je večeras 18 godina postojanja.

Po broju članaka to je najveća južnoslovenska Vikipedija, dok na listi svih Vikipedija trenutno zauzima 21. mesto, rečeno je na obilježavanju punoljetstva Wikipedie na srpskom jeziku, koje je održano onlajn putem.

U 2020. godini bilo je više od 619 miliona pregleda članaka i preko 422.000 izmena, a urednici i urednice Wikipedie na srpskom su samo tokom prošle godine napravili 24.000 članaka, od kojih su najposjećeniji bili članci o tv noveli "Igra sudbine", Srbiji, seriji "Južni vetar"...

Wikipedia na srpskom jeziku trenutno ima skoro 642.850 članaka.

Članci su u početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine uveden je softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Od samih početaka do danas uvedeno je mnogo novina kako bi korisnicima rad bio olakšan, pa je tako u 2020. godini uveden program mentorstva, napravljen novi stilski priručnik, a osvježen je i dizajn Trga.

U okviru oboilježavanja 18 godina postojanja predstavljene su najznačajnije statistike sa Wikipedie na srpskom, tehničke novine, ali i akcije, maratoni i takmičenja koja su u planu, a koja značajno obogaćuju projekat.

Wikimedia Srbije je volonterska organizacija čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Kroz svoje projekte promoviše rad na Wikipediji i drugim Wiki projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije