Internet

Windows 10 odlazi u istoriju, u pripremi nova verzija

Windows 10 odlazi u istoriju, u pripremi nova verzija
Foto: Pixabay | Windows 10 odlazi u istoriju, u pripremi nova verzija
N.N.

U kompaniji Microsoft kažu da će 2025. godine Windows 10 prestati da bude u upotrebi, a istovremeno i da pripremaju novu verziju najmodernijeg operativnog sistema OS u junu.

Kada su 2015. godine predstavljali Windows 10, iz kalifornijskog tehnološkog giganta rekli su da bi ovaj operativni sistem trebalo da bude posljednji koji će kompanija napraviti.

Međutim, nove verzije ovog sistema i dodataka za bezbjednost od oktobra 2025. godine više neće biti dostupne za kućne i profesionalne pakete.

S druge strane, planirani apdejt OS sistema biće jedan od "najznačajnijih" u posljednjih deset godina, poručuju iz Microsofta.

Windows 7, koji je prethodio sistemu Windows 10, povučen je iz upotrebe 2020. godine.

Ipak, firme koje koriste Profešnal i Enterprajz verzije mogu i dalje da kupe ažuriranja od Microsfota.

Windows 10 je predstavljen 2015. godine uz slogan "Windows kao usluga".

To je značilo da je Microsoft odlučio da postepeno i besplatno ažurira softver za korisnike, umjesto da pravi novu verziju operativnog sistema OS na svakih nekoliko godina.

Direktor Microsofta Satja Nadela rekao je tada da je počela "nova era" privatnih računara.

Džeri Nikson, inženjer koji je zadužen za komunikaciju sa javnošću u Microsoftu, otišao je korak dalje i opisao je Windows 10 kao "posljednju verziju ovog operativnog Sistema".

Nadela je dodao da je posebno uzbuđen zbog novog digitalnog ličnog asistenta pod nazivom Kortana, koji je osmišljen kao odgovor na Applov novitet Siri.

No, Kortana nije postigla uspjeh i Microsoft je povukao ovu aplikaciju za pametne telefone u aprilu ove godine.

Kompanija se usredsredila na upotrebu ove aplikacije za Windows 10, Autluk (Outlook) i Tims (Teams) kako bi se unaprijedila efikasnost.

Mjesec dana poslije predstavljanja operativnog sistema Windows 10 mnogim korisnicima prestale su da rade kamere i Microsoft je morao da ukloni nedostatak u enkodiranju videa.

Stotine korisnika požalilo se na gubitke dokumenata, lošu sinhronizaciju mejlova, kao i na probleme prilikom povezivanja na internet mrežu i štampanja.

Neki korisnici su morali da plate popravku računara.

Drugi su smatrali da im iz Microsofta putem regularnih podsjetnika "zvocaju" kako bi poboljšali operativne sisteme, rekli su iz zaštitnika prava potrošača Vič? (Which?).

Iz francuske agencije za zaštitu podataka poručili su da je Windows 10 prikupio ogromnu količinu ličnih podataka korisnika godinu dana poslije objavljivanja ovog operativnog sistema.

Nadela i glavni zvaničnik Microsofta za proizvode Panos Panaj će predstaviti novi OS na virtuelnoj prezentaciji 24. juna.

Kalifornijska kompanija se sada suočava sa konkurencijom koju više ne čini samo Appl, već i Google takođe.

Prodaja desktop računara je i dalje dominantna - 79,4 miliona dostavljeno je kupcima širom svijeta u 2020. godini, prema podacima Gartnera.

Ipak, tokom iste godine dostavljeno je 11,7 miliona Hrombukova, sve popularnije alternative koju nudi Google i koja funkcioniše putem operativnog sistema Google Hrom OS.

Neki komentari nagovještavaju da OS sistem neće dobiti sufiks 11, već će biti smišljeno ime za novu verziju.

Ako se glasine o promjeni imidža ostave po strani, velika je vjerovatnoća da će ovaj sistem uključivati domaćina za nove alatke i aplikacije, kao i moderan izgled i novi dizajn Start menija.

(Danas.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije