Internet

Pratite nas na Google news

YouTube Shorts želi da parira kineskom TikTok-u

YouTube Shorts želi da parira kineskom TikTok-u
Foto: N.N. | YouTube Shorts želi da parira kineskom TikTok-u
N.N.

YouTube je nekada bio najzabavniji među društvenim mrežama i platformama, ali onda se pojavio TikTok i sve se promijenilo.

Sada YouTube želi da se direktno nadmeće sa aplikacijom za pravljenje kratkih video zapisa koju stvaraju korisnici tako što će, prema navodima, lansirati sopstvenu verziju pod nazivom Shorts.

Shorts će korisnicima omogućiti da dodaju kratke video zapise na feed unutar mobilne aplikacije, slično kao TikTok, i iskoristiti licenciranu muziku koju YouTube Music ima u svom katalogu, navodi "The Information". Te pjesme se mogu koristiti u video zapisima. TikTok funkcioniše tako što omogućava korisnicima da odaberu audio, muziku ili nešto drugo i kreiraju video zapise koristeći te zvuke. Dylan Byers iz MSNBC-a dodao je dodatnu potvrdu na Twitter-u ubrzo nakon što je "The Information" izvještaj pušten u javnost.

Ukoliko pogledamo bilo koji izveštaj o stanju mobilne mreže, prilično je očigledno zašto YouTube želi da se uključi. TikTok je zabilježio rast od preko 125% u posljednje dvije godine, pokazao je izveštaj iz januara App Annie. Aplikacija ima stotine miliona korisnika i postaje dio savremene kulture. "The Information" navodi da je TikTok imao približno 842 miliona preuzimanja iz Apple-ovih i Google-ovih prodavnica aplikacija u posljednjih 12 mjeseci – što je 15% više u odnosu na prošlu godinu.

Ovo nije prvi put da je YouTube razvio svoju verziju popularne funkcije na drugoj društvenoj platformi. YouTube je na svoju platformu donio i svoju verziju Instagram Stories. S obzirom na veliku korisničku bazu (više od dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno) i brojne muzičke ugovore o licenciranju, kreiranje sopstvene verzije TikTok-a ne iznenađuje. Facebook je takođe razvio sopstvenu verziju TikToka – Lasso – koju su bez mnogo pompe testirali na tržištima poput Brazila, prenosi "The Information".

(The Verge)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije