Internet

YouTube nastavlja borbu protiv blokatora reklama

YouTube nastavlja borbu protiv blokatora reklama
Foto: Pixabay | YouTube nastavlja borbu protiv blokatora reklama

YouTube proširuje svoje mjere protiv korišćenja softvera za blokiranje reklama na mobilnim platformama, što bi moglo da dovede do poteškoća za korisnike koji pokušavaju da gledaju video sadržaje bez prekida.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak, kompanija je navela da će korisnici koji pristupaju YouTube-u preko aplikacija za blokiranje reklama trećih strana možda suočiti sa problemima u puštanju videa ili će vidjeti poruku o grešci koja upozorava da "sadržaj nije dostupan preko ove aplikacije".

Tokom prošle godine, YouTube je započeo globalnu inicijativu kojom poziva korisnike da omoguće prikazivanje reklama ili da se prebace na YouTube Premium, verziju bez oglasa. Kompanija je takođe počela da onemogućava reprodukciju videa korisnicima koji koriste ekstenzije za blokiranje oglasa.

YouTube sada ističe da njihova pravila ne dozvoljavaju "aplikacijama trećih strana da isključuju oglase jer to sprečava nagrađivanje kreatora za njihovu gledanost". Ova mjera posebno cilja blokatore reklama za mobilne telefone kao što su AdGuard-a, koji omogućava gledanje YouTube videa bez prekida unutar svoje aplikacije.

YouTube naglašava da "dozvoljava korišćenje API usluge aplikacijama trećih strana samo kada se poštuju uslovi korišćenja API servisa. Kada otkrijemo aplikaciju koja krši ove uslove, preduzećemo odgovarajuće mere da zaštitimo našu platformu, kreatore i gledaoce."

Kao alternativu, YouTube ponovo predlaže prijavljivanje za YouTube Premium, verziju bez oglasa, tako da izgleda da YouTube neće uskoro odustati od svoje borbe protiv ad blokera, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije