Internet

YouTube uvodi opciju za provjeravanje činjenica

YouTube uvodi opciju za provjeravanje činjenica
Foto: N.N. | YouTube uvodi opciju za provjeravanje činjenica

YouTube je dodao platformu za provjeravanje činjenica, koja će se pojavljivati svaki put kada korisnici pretražuju kontroverzne teme.

Tekstualna polja pojavljivaće se u vrhu rezultata pretraživanja i nudiće informacije koje dolaze od pouzdanih partnera, a kako bi se sprječavalo širenje dezinformacija.

Opcija će se prvo pojaviti u Indiji, na hindi i engleskom jeziku, da bi nakon toga stigla i do korisnika u drugim dijelovima svijeta.

Opcija se neće odnositi na pojedinačne sadržaje, budući da bi za to bilo potrebno mnogo više resursa i ljudske radne snage, već će važiti za grupe kontroverznih tema u okviru kojih se obično dijele pogrešne informacije.

Tekstovi koji nude činjenice moraće prvo da prođu niz provjera da bi stigli do rezultata pretraživanja, i da bi korisnicima ponudili izvore tačnih informacija u vezi sa temama oko kojih se često spekuliše.

YouTube je poslednjih godina napravio niz izmjena, a kao dio borbe protiv video sadržaja koji šire lažne vijesti, te kreatora čije kontroverzne aktivnosti doprinose globalnom neznanju, piše PC Press.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije